top of page
  • Observer

Internet in Brazilië: de kassa rinkelt!

Limiet

Luiz Otávio Prates, voorzitter van Sindisat (Sindicato Nacional das Empresas de Telecomunicações por Satélite) maakte op 6 juni l.l. een opmerking tijdens een zitting van Abrint (Associação Brasileira de Provedores de Internet e Telecomunicações) waardoor het meteen duidelijk werd dat de Braziliaanse providers hoegenaamd niet van plan zijn om hun pogingen om het internetgebruik te beperken, op te geven. Hij maakte een vergelijking: “Het onbeperkt gebruik van het internet kan vergeleken worden met het onbeperkt vissen in een rivier”. Prates vindt dat het leveren van een onbeperkte toegang tot het worldwide web een of ander probleem oplevert voor het netwerk. Voor hem is het duidelijk dat er beperkingen moeten opgelegd worden, in Brazilië bekend als “Franquia de dados”.

Het thema komt terug ter sprake nadat Anatel (Agência Nacional de Telecomunicações, het overheidsorgaan dat de sector reguleert) eerder al dergelijke beperking afwees, dit nadat consumenten massaal reageerden op de plannen van de providers. De afwijzing kwam er na een “consulta pública”, afgerond in april van 2017. Er kwamen meer dan 14.000 reacties tegen het idee om het gebruik in te perken. Anatel opende nu een nieuwe ‘consulta’, met een termijn van 180 dagen, tot 6 september. Sommigen denken dat deze termijn (tot vlak voor de verkiezingen) gekozen werd om dan snel een minder populaire maatregel in te voeren, met andere woorden, akkoord gaan met de wens van de sector om limieten op te leggen.

De operators leggen uit dat ook zij het internet moeten aankopen vooraleer het te kunnen aanbieden aan hun klanten. En die aankoop wordt duurder zodra de cliënt het gebruik begint op te drijven. M.a.w.: de toegang tot het internet is een dienst met beperkingen, net zoals een rivier vol vissen uitgeput kan geraken als er teveel gevist wordt.

Idec (Instituto Brasileiro de Defesa do Consumidor) houdt het debat in het oog. De advokaat van het orgaan, Rafael Zanatta, zegt dat het systeem met ‘franquias’ mag bestaan, zolang het gaat om kleinere aanbieders. De grote operators als Tim, Oi, Claro en Vivo mogen geen beperkingen opleggen aan hun klanten, tenzij ze zouden bewijzen dat dit echt nodig is.

Ook in Brazilië hebben de grote operators erg te lijden na de opkomst van streamingdiensten als Netflix, waardoor de klanten van kabeltelevisie, of televisie via satelliet beginnen af te haken. Immers, de openbare TV-stations zijn gratis, en voor vertier kan met beter en goedkoper terecht bij voornoemde streamingdiensten. De operators zien hierdoor hun inkomsten dalen. Hoe het ook zij, zelfs zonder dit probleem komt het hen goed uit om het aantal MB’s te beperken, om nadien meer geld op te strijken als de klant zijn limiet bereikt. De enorme groei van het aantal smartphones draagt bovendien erg veel bij tot het data-gebruik. De kassa rinkelt.

#Anatel #Abrint #BraziliëNieuwsOnline #IDEC #Claro #Netflix #Tim #Sindisat #Oi #Vivo

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page