top of page
  • Observer

Internetregeling in aantocht

LulaJanones

Verkozen president Luíz Inácio Lula da Silva zal naar verwachting nieuwe regels uitvaardigen voor het gebruik van het internet, nog in de eerste 100 dagen van zijn regering. Voorstellen hieromtrent worden besproken door leden van de overgangsregering, bij de ploeg die verantwoordelijk is in de sector communicatie.

Volgens CNN Brasil kwam er een aanbeveling in die zin van de ministers van het hooggerechtshof STF en van het kieshof TSE, tijdens een recent bezoek van Lula aan die instellingen, na zijn overwinning.

In de context van deze regulering bestaat er eensgezindheid onder de leden van de overgangsploeg over het idee dat er gewerkt moet worden op drie vlakken: het tegengaan van de verspreiding van nepnieuws – een terugkerend probleem bij de laatste verkiezingen, inspectie en productie van de inhoud.

De groep zal ook voorstellen om een ​​secretariaat voor digitale diensten op te richten binnen de reikwijdte van het ministerie van Communicatie.

De digitale militie van de PT

Ondanks de verschillende uitspraken van Lula met betrekking tot het internetgebruik, en zijn wens om dit te reguleren (censureren?), maakte zijn partij (PT) deze keer uitvoerig gebruik van deze mogelijkheid om de kiezer te beïnvloeden.

Dit was vooral het geval in de laatste week voor de 2de kiesronde toen Bolsonaro plots aan kracht begon te winnen. Lula won uiteindelijk met een verschil van iets meer dan 2 miljoen stemmen, een nipte overwinning die waarschijnlijk te danken is aan de verhoogde inzet op digitaal vlak, gekenmerkt door laag-bij-de-grondse aanvallen en de verspreiding van fake news, iets waar het Lula kamp deze keer wat beter in was.

Een van de meest invloedrijke raadgevers uit het Bolsonaro kamp verklapte aan het weekblad Veja dat drie elementen doorslaggevend waren voor zijn verlies: de uitspraken van Economieminister Paulo Guedes omtrent een mogelijke bevriezing van het minimumloon, de (gewapende) weerstand van ex-volksvertegenwoordiger Roberto Jefferson tegen zijn aanhouding en de manier waarop de bolsonaristische ‘deputada’ Carla Zambelli een politieke tegenstrever achtervolgde door de straten van São Paulo, met een vuurwapen in haar hand. Dit alles volstond al om een behoorlijke slag toe te brengen aan Bolsonaro.

Het werd, uiteraard, allemaal uitvoerig belicht via de sociale media door de tegenpartij, inclusief het linken van Bolsonaro aan dit alles, een taak die uitstekend werd waargenomen door volksvertegenwoordiger André Janones (foto boven, naast Lula), die de digitale militie van de PT coördineerde. Al deze informatie ging ook naar invloedrijke influencers als Felipe Neto e.v.a.

Een berekening wijst uit dat elke nieuwe productie van een onderwerp, meer dan 60 miljoen internetgebruikers bereikte. Omwille van de repercussie zag Bolsonaro zich verplicht om publiekelijk in te gaan tegen het fake news dat hij een pedofiel was, of dat hij al eens mensenvlees zou gegeten hebben in zijn leven. Een ander bericht insinueerde dat hij bindingen had met de vrijmetselaars, nieuws dat insloeg als een bom bij zijn evangelische volgelingen. Dat nieuws verscheen via TikTok, drie weken voor de 2de kiesronde, en kreeg meer dan 350.000 bezichtigingen. De vrouw die het nieuws verspreidde was geen evangelische gelovige (zoals ze zich voordeed), maar wel de streamer Marina Mamede, een van de medewerkers van Janones. Zij creëerde een vals profiel als bolsonarista om hem “nadien af te vallen omdat bleek dat hij een vrijmetselaar was”.

Janones ging nog verder en produceerde het nieuws dat het secretariaat voor Communicatie (van de regering Bolsonaro) R$ 13 miljoen had betaald aan een peilingsinstituut. In werkelijkheid ging het om een contract van R$ 1,6 miljoen, ondertekend na de goedkeuring van een aanbesteding, die volgens Secom, tot op vandaag zelfs nog niet eens betaald werd. Janones beweert dat hij die informatie kreeg van een bron die hij niet kan of mag onthullen.

Het ligt in de verwachtingen dat Janones een belangrijke positie zal krijgen in de regering Lula, in de sector communicatie. Er kan aan getwijfeld worden dat dit een goed begin is.

Bron 1Bron 2

Foto: Fotos Públicas - Ricardo Stuckert

#AndréJanones #FelipeNeto #CNNBrasil #TSE #TikTok #CarlaZambelli #JairBolsonaro #PauloGuedes #Secom #PT #Lula #STF #RobertoJefferson #BRNieuws #Veja

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page