top of page
  • Observer

Interview Lula op komst

Lula-Entrevista

Dias Toffoli, de voorzitter van het hoogste gerechtshof, kwam deze week geregeld in het nieuws door zijn besluit, uitgevaardigd door zijn collega Alexandre de Moraes, om een artikel over het Lava Jato onderzoek waarin zijn naam betrokken was, te verbieden. Dat besluit werd inmiddels omgekeerd door Moraes, maar het hoeft geen betoog dat de hele affaire geen goed deed aan de reputatie van het hof dat de jongste jaren al vele opdoffers kreeg. Een grote controverse ontstond door de discussie of iemand al dan niet mag opgesloten worden na een veroordeling door een rechtbank van tweede aanleg, dit terwijl de beklaagde nog verder in beroep kan gaan. Het STF stond de uitvoering van de straf in die omstandigheden wel degelijk toe (ook al zegt de grondwet dat iemand pas kan opgesloten worden nadat alle beroepen uitgeput zijn), maar het is duidelijk dat deze kwestie nog niet van de baan is.

De vele vrijlatingen, vooral door minister Gilmar Mendes spreken boekdelen in dat verband. Linkse en rechtse groepen uitten hun ontevredenheid via de sociale media, publiceren spotprenten en halen de namen van de ministers door het slijk, al naargelang hun eigen ideologische interpretatie. Links is bijvoorbeeld ontevreden omdat de ex-president Lula nog steeds achter de tralies zit en willen dat hij wel vrijgelaten wordt. Rechts wil juist het tegenovergestelde.

Bijna in alle stilte archiveerde Toffoli gisteren het besluit dat hij vorig jaar (tijdens de verkiezingen) uitvaardigde, met name dat de ex-president niet geïnterviewd mocht worden. Hierdoor komt de zaak (opnieuw) terecht in handen van minister Ricardo Lewandowski die (zo goed als zeker) een toestemming voor een interview zal bepalen. Het was in eerste instantie rechter Carolina Lebbos in Curitiba die de aanvraag tot een interview (door de krant Folha de São Paulo) afwees. De zaak kwam daarna terecht in het STF waar minister Lewandowski het interview wel toestond, een besluit dat meteen weer omgekeerd werd door Toffoli die toen net voorzitter geworden was van het hof.

Naar alle waarschijnlijkheid zal het niet meer lang duren vooraleer Lula zijn visie weer publiekelijk bekend mag maken, tegelijk een boost veroorzakend in de verkoopscijfers van de krant in kwestie.

Bron

Foto: YouTube - Instituto Lula TV

#RicardoLewandowski #BraziliëNieuwsOnline #AlexandredeMoraes #CarolinaLebbos #Curitiba #GilmarMendes #DiasToffoli #FolhadeSãoPaulo #Lula #STF

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page