top of page
  • Observer

Investeerders dreigen Brazilië te verlaten indien ontbossing niet vermindert

Desmatamento2

Een groep van 30 financiële instellingen uit gans de wereld eist dat de Braziliaanse regering de groeiende ontbossing in het land afremt, zo meldt de Financial Times. Voor deze groep veroorzaakt de voortzetting van deze praktijken “een algemene onzekerheid over de voorwaarden om financiële diensten te verlenen aan Brazilië”.

Een brief werd vandaag bezorgd aan de Braziliaanse regering te midden van de groeiende bezorgdheid dat investeerders de grootste economie van Latijns-Amerika zouden afstoten indien de regering van Jair Bolsonaro er niet in slaagt om de zaken in toom te houden.

“Als financiële instellingen, die een fiduciaire plicht hebben om te handelen in het belang van onze begunstigden op lange termijn, erkennen wij de cruciale rol die tropische wouden spelen bij het bestrijden van klimaatverandering, het beschermen van de biodiversiteit en het waarborgen van ecosysteemdiensten”, zo staat te lezen in de brief, ondertekend door de instellingen die samen meer dan US$ 3,7 triljoen beheren aan totale activa. Onder de ondertekenaars: Legal & General Investment Management en Sumitomo Mitsui Trust Asset Management.

“Gezien de toename van de ontbossingsgraad in Brazilië, zijn we bezorgd dat bedrijven die worden blootgesteld aan potentiële ontbossing in hun activiteiten en toeleveringsketens in Brazilië, steeds moeilijker toegang krijgen tot internationale markten. Braziliaanse staatsobligaties worden waarschijnlijk ook als een hoog risico beschouwd als de ontbossing voortduurt’, schreven ze, aldus de FT.

Desmatamento3

De Financial Times wijst erop dat de ontbossing in Brazilië verhoogde nadat Bolsonaro werd verkozen. De president wordt omschreven als een voormalige kapitein van een rechts leger dat de opening van beschermde gebieden voor commerciële activiteiten verdedigt. Volgens het artikel werd in de eerste vier maanden van dit jaar een gebied verwoest dat twee keer zo groot is als News York City door illegale houtkappers, en profiteerden goudzoekers van het verminderd toezicht tijdens de pandemie van het coronavirus om bossen te kappen. Het land wordt hierbij vaak omgezet in weilanden om vee te kweken, aldus de FT.

Het artikel benadrukt ook benadrukte dat minister van Milieu, Ricardo Salles, ook controverse veroorzaakte toen hij werd gefilmd tijdens een controversiële ministeriële bijeenkomst die werd vrijgegeven door het Federale Hooggerechtshof (STF) en zei dat de regering zou moeten profiteren van de aandacht van de media voor de Covid- 19 om “milieuregels te veranderen en te vereenvoudigen”.

“We willen blijven investeren in Braziliaanse bedrijven, met een stabiele en voorspelbare regelgeving, een milieukader en een beleid dat afgestemd is op duurzaamheid, en dat betekent een koerswijziging”, zo zegt de CEO van Storebrand Asset Management, een Noorse groep die 80 miljard dollar beheert.


Chainsaws

Vleeshandel

Een portefeuille manager bij een andere Europese groep investeerders die eveneens de brief ondertekende, zei: “Het gaat niet alleen om een dreigement. Wij overwegen daadwerkelijk een stopzetting van investeringen en zijn van mening dat Brazilië met ernstige structurele uitdagingen te maken krijgt als de koers niet wordt aangepast”.

En verder in het artikel:”Beleggers maken zich vooral zorgen om de vleesindustrie die dreigt uitgesloten te worden van internationale markten omwille van hun vermeende rol bij de ontbossing. JBS, een groot Braziliaans vleesbedrijf, werd herhaaldelijk beschuldigd door milieuactivisten dat zij vee aankopen uit ontboste gronden in het Amazonegebied.

Vorige maand waarschuwden meer dan 40 Europese bedrijven, waaronder de grote supermarktketen Tesco in Groot-Brittannië en retailer Marks and Spencer, dat ze Braziliaanse producten zouden boycotten als de regering niet zou optreden tegen ontbossing. “De grootste angst is altijd dat onze activa aan waarde verliezen. Dit kan worden veroorzaakt door bedrijven die de toegang tot de markt verliezen, maar ook door reputatieschade ”, aldus de Europese portefeuillemanager.

De Financial Times herinnerde eraan dat de afdeling vermogensbeheer van Nordea de aankoop van Braziliaanse staatsobligaties opschortte bij de vele branden in het Amazonegebied, veroorzaakt door houthakkers en boeren bij het opruimen van ontboste landen.

“De Braziliaanse regering moet dringend stappen ondernemen om de stijgende ontbossingsgraad te verminderen”, zo zegt Jonathan Toub, vermogensbeheerder bij Aviva Investors, en: “Beleidsfouten hebben onze bezorgdheid over de prioriteiten van de regering doen toenemen. We hebben onze blootstelling aan Braziliaanse activa de afgelopen maanden verminderd”.

Bron

Foto's: Fotos Públicas - Ascom - Semas / Ibama

#RicardoSalles #BraziliëNieuwsOnline #Tesco #JairBolsonaro #FinancialTimes #Amazonas #JBS #MarksandSpencer

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page