top of page
  • Observer

Irmandade

Irmandade

Irmandade (Broederschap) is een serie die de ongepolijste kant van Brazilië toont, een Brazilië dat niemand wenst te bezoeken en waar zelfs de Brazilianen afstand van houden. De productie kerft dan ook in twee belangrijke nationale wonden: het gevangenissysteem en de misdaadorganisaties. De serie, gecreëerd door Pedro Morelli, past geen filters toe; de karakters zijn veelzijdig zodat het publiek zelf kan oordelen.

Het verhaal speelt zich af in de jaren negentig en doet bijwijlen denken aan de gebeurtenissen in de strafinstelling Carandiru. Cristina, vertolkt door Naruna Costa (foto hieronder), is een succesvolle advocate, werkende bij het openbaar ministerie van São Paulo. Desondanks vergat ze nooit haar broer Edson (Seu Jorge) die een straf uitzit van 20 jaar. Edson is de leider van de misdadige organisatie Irmandade. Op een zekere dag pleegt zij valsheid in geschrifte na de ontdekking dat haar broer, die ze al die jaren niet meer zag, mishandeld wordt. Dit wordt aangegrepen door de rechercheur Andrade om haar te dwingen om dubbelspel te spelen, d.m.v. informatie over de misdadige fractie van haar broer. Hiervoor moet zij infiltreren in de groep met als gevolg dat zij zich alsmaar meer vragen begint te stellen over het gerechtelijke systeem en de onmenselijke situatie in het gevangeniswezen. Dit leidt in de eerste afleveringen tot clichés, maar stilaan verandert Cristina in een zelfbewust personage, versterkt door haar vertolking.

Irmandade-Cristina

Ondanks de haast ongelooflijke setting met een goed oog voor de details uit de jaren negentig, automodellen uit die tijd, geldbriefjes van toen e.d. meer, vestigt Irmandade de aandacht op gebeurtenissen en situaties van vandaag. Het verhaal van Edson loopt enigszins gelijk met dat van drugsdealer Nem uit Rocinha (Rio de Janeiro), evenals de gevechten tussen de verschillende misdadige fracties, zowel binnen als buiten de gevangenispoorten.

De scenes van de opstand in de gevangenis kunnen makkelijk gerelateerd worden aan recente opstanden in de noordelijke staten, zoals in het strafcomplex Anísio Jobim in Manaus in 2017, waar 17 gevangenen omkwamen. De gelijkenissen met hedendaagse toestanden gaan verder dan uitspraken als “Een goede bandiet is een dode bandiet”, en de sensationele benadering van de pers.

Toch gaat het om een sterke serie met, u weze gewaarschuwd, rauwe beelden. We verklappen de afloop niet maar het is duidelijk dat er ruimte gelaten werd voor een vervolg. De reeks bestaat uit 8 afleveringen, elk van ongeveer 50 minuten, te zien bij Netflix (met Nederlandstalige ondertitels).

Foto's: Netflix

#Irmandade #Rocinha #Manaus #BraziliëNieuwsOnline #Carandiru #PedroMorelli #SeuJorge #Netflix #Nem #NarunaCosta

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page