top of page
  • Observer

Isidório: "Mannen kunnen niet voortplanten"


Erika Hilton

Manoel Isidório de Santana Júnior (61) is een evangelische federale volksvertegenwoordiger voor de staat Bahia, en is lid van de centrumrechtse partij Avante. De man staat bekend voor zijn conservatieve opvattingen, orakelt constant met een Bijbel in de handen en steekt die opvattingen ook niet onder stoelen of banken. Hierdoor komt hij nogal eens in botsing met collega's die er een andere mening op nahouden.


Vorige week sprak hij Erika Hilton (foto boven), een trans afgevaardigde, aan met de mannelijke versie van haar naam. Op een ander moment omschreef hij haar als "mijn vriend". Daarnaast gaf hij ook enkele negatieve commentaren op de LGBTQIA+ gemeenschap.


"Een man wordt geboren als een man, met een 'lul', een penis dus. Een vrouw wordt geboren met een kutje, dus haar vagina. Zelfs als je als man je 'lul' afsnijdt, wordt je nog geen vrouw. Een vrouw, mocht het mogelijk zijn om haar vagina te verbergen, wordt hierdoor ook geen man. Bij twee mannen is er geen sprake van voortplanting. Dat is onze grondwet en wij hebben niets tegen rechten. De Bijbel is geen absurd verhaal mijn vriend, de Bijbel is het woord van God."


Isidório werd gedurende zijn 'wijze' woorden duchtig aangevallen door activisten, aanwezig bij de sessie (een discussie over huwelijken van homoseksuelen). Zijn uitspraken werden door het Openbaar Ministerie doorgegeven aan de Procureur-Generaal van de Republiek, met de vraag om een onderzoek op te starten. Een besluit van het Federale Hooggerechtshof STF zegt dat daden van transfobie en homofobie gelijkgesteld worden met misdaden als racisme en racistische beledigingen, waarvoor geen borgtocht geldt.


De volksvertegenwoordiger haastte zich om te verklaren dat hij iedereen respecteert, en dat eenieder die dat wenst, mag doen met zijn lichaam wat medisch mogelijk is en wat de wet toestaat: "Dat zijn realiteiten die reeds bestaan en ik wil duidelijk stellen dat ik niets heb tegen eender welke mens, al gaat het om een homoseksueel of een lesbische vrouw."


"Vorige week deed ik die uitspraken, maar ik wil herhalen dat ik alle burgers respecteer, omdat niemand beter is dan wie dan ook. Iedereen is gelijk voor de wet. Ik herhaal dat ik de seks van de Bijbel en de natuur belijd en respecteer, maar dat doe ik ook voor de diversiteit. Mocht Jezus hier zijn, hij zou de rechten van deze mensen ook niet negeren, op geen enkele manier."


Manoel Isidório de Santana Júnior

Isidório heeft zelf een bewogen geschiedenis achter de rug, inclusief drank- en drugsmisbruik, en verhoudingen met mannen. Tegelijk had hij een relatie met twee vrouwen die een totaal van 7 kinderen opleverde. In 1991 bekeerde hij zich tot het evangelisch geloof in de welbekende kerk Assembleia de Deus, en richtte een hulpcentrum op voor drug- en alcoholverslaafden, de "Fundação Dr. Jezus". Als lid van de militaire politie van Bahia kreeg hij bekendheid als een van de voornaamste leiders van de staking van de politie in 2001. Als gevolg daarvan verbleef hij ook 14 dagen achter de tralies.


G1 - O Globo


Foto's: Fotos Públicas - Lula Marques / Will Shutter - Câmara dos Deputados

7 weergaven0 opmerkingen
bottom of page