top of page
  • Observer

Jacht op “opzettelijke leugens”

AGU

President Lula riep de “Procuradoria Nacional de Defesa da Democracia” (PNDD) in het leven om de regering bij te staan in de strijd tegen “desinformatie over het politieke beleid”, zonder dat er in werkelijkheid een bepaling bestaat over wat nu eigenlijk “desinformatie” is of niet.

Critici van het decreet zien risico’s voor arbitraire beoordelingen in het orgaan dat gelinkt wordt aan het AGU (Advocacia-Geral da União – de advocaten van de regering).

Ondanks een wettelijke ondersteuning betekent desinformatie voor het AGU “Vrijwillige, opzettelijke leugens, met het duidelijke doel om de uitvoering van het overheidsbeleid en de samenleving schade toe te brengen, en om opzettelijke aanvallen te richten op leden van de machten door leugens te verspreiden die de daadwerkelijke uitvoering van hun functies belemmeren”. Oef, dat is flink wat. Het orgaan zegt dat de regels van het decreet nog uitgewerkt worden.

De schepping van het PNDD leidt onvermijdelijk naar een debat over de bevoegdheden van de regering. Daarover werd al gediscussieerd in het parlement n.a.v. het project van de wet op fake news, maar dat project ligt al stil sinds 2021 in de Kamer.

De regering Lula toonde al enkele initiatieven tegen wat zij benoemen als “de confrontatie met fake news”. In het Palácio do Planalto (het officiële regeringsgebouw) bestaat er al een structuur om desinformatie en haatpraat tegen te gaan op de sociale netwerken, de zogenaamde Secretaria de Políticas Digitais. Tijdens de kiescampagnes echter, deelden zowel Lula als Bolsonaro klappen uit onder de gordel en werden verplicht om beoordeelde stukken te verwijderen van het internet.

De AGU schrijft dan weer in de nota over deze kwestie:

“Er bestaat geen enkele mogelijkheid dat de AGU handelt in strijd met de vrijheid van meningsuiting, opinies en de vrije uitoefening van de werkzaamheden van de pers”.

Zo, nu zijn we weer gerust.

Bron

Foto: Agência Senado

#AGU #PaláciodoPlanalto #PNDD #Bolsonaro #Lula #BRNieuws

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page