top of page
  • Observer

Jair Donald Bolsonaro

48692956656_1a31f66812_c

Indien het weekblad Istoé het bij het rechte eind heeft, dan bereidt de Braziliaanse president zich voor om de stunt van zijn voormalige Amerikaanse collega Donald Trump te herhalen. De afbeelding boven hun hoofdartikel van de week (Vai ter golpe – Er komt een staatsgreep) laat niets aan onduidelijkheid over. Volgens Istoé wil de extreemrechtse president een sociale stuiptrekking uitlokken als onderdeel van een strategie om aan de macht te blijven en de democratie te doen inkrimpen. Hij rekent hierbij op de forse steun van de (vele) militairen in zijn regering. Het verlies aan populariteit en het vooruitzicht om het onderspit te delven bij de verkiezingen in oktober vormen hierbij zijn motivatie.

Istoé herinnert hierbij aan de vraag van Bolsonaro aan de Amerikaanse president om hem te steunen in zijn strijd tegen Lula, een verzoek dat aan het licht kwam via het agentschap Bloomberg. Biden zou hierbij gedaan hebben alsof hij niet goed hoort aan de ene kant, en doof is aan de andere, om vervolgens het gespreksonderwerp te wijzigen.

Het Braziliaanse kieshof TSE is vooral bezorgd voor het moment dat het “diploma moet uitgereikt worden”, een ceremonie waarbij de winnaar van de verkiezingen officieel bekendgemaakt wordt en dus volgens de regels van de democratie de presidentiële sjaal mag omhullen in januari voor de komende vier jaren. Een andere datum is die van de nationale feestdag op 7 september, een dag die door Bolsonaro zeker zal benut worden om zijn aanhangers op te hitsen, zoals hij eerder al eens deed.

Meer details over dit alles vindt u hier.

Foto: Isac Nóbrega/PR

#TSE #JoeBiden #DonaldTrump #JairBolsonaro #Lula #Istoé #Bloomberg #BRNieuws

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page