top of page
  • Observer

Janaina Paschoal: Even logisch blijven

Janaina-P

De verdedigers van ex-president Lula dienden gisterenavond een nieuw verzoek in tot habeas corpus bij het STF (Supremo Tribunal Federal), vragende dat minister Alexandre de Moraes de uitgelekte gesprekken tussen de leden van de Lava Jato task force en gepubliceerd door diverse media, volledig zouden vrijgegeven worden De verdedigers van ex-president Lula dienden gisterenavond een nieuw verzoek in tot habeas corpus bij het STF (Supremo Tribunal Federal), vragende dat minister Alexandre de Moraes de uitgelekte gesprekken tussen de leden van de Lava Jato task force en gepubliceerd door diverse media, volledig zouden vrijgegeven worden. De gesprekken zouden geroofd door hackers zijn uit de telefoons van diverse autoriteiten, inclusief ex-rechter Sérgio Moro en procureur Deltan Dallagnol.

In die gesprekken worden boodschappen uitgewisseld met instructies, indrukken en verdachten in het Lava Jato onderzoek dat uiteindelijk leidde tot de aanhouding en veroordeling van ex-president Lula.

Alexandre de Moraes is de rapporteur in onderzoek nr. 4.781 waarin gezocht wordt naar de oorsprong en de verantwoordelijken voor het verspreiden van fake news tegen ministers van het STF. Moraes vroeg alle in beslag genomen materiaal van de hackers op.

Advocaat Cristiano Zanin argumenteert dat “het onbetwistbaar is in de jurisprudentie van het STF, dat bewijzen, zelfs indien op ongeoorloofde wijze bekomen, mogen gebruikt worden in de verdediging van beschuldigden”.

Minister Gilmar Mendes ging hier reeds mee akkoord, mits dergelijke bewijzen de onschuld van beschuldigden kunnen aantonen.

Janaina Paschoal

Gedeputeerde Janaina Paschoal (PSL – São Paulo – foto boven) twitterde een verzoek tot transparantie, nadat de arbeiderspartij PT aankondigde om een klacht in te dienen tegen Sérgio Moro en president Bolsonaro omdat beiden de partij er onterecht van zouden beschuldigd hebben om connecties te hebben met de misdaadorganisatie PCC. Uitgelekte fragmenten tussen hooggeplaatste bendeleden werden gepubliceerd door kranten als Estado de São Paulo, Folha en UOL. Paschoal twitterde: “Hoezo, de PT laat God en klein Pierke (typisch Vlaamse uitdrukking als synoniem voor ‘iedereen’) vervolgen voor het publiceren en becommentariëren van een audio over een ‘diálogo cabuloso” met misdadigers? Tegelijkertijd willen ze vrije toegang tot de gehackte inhoud van gesprekken tussen hoge autoriteiten? Waar zit hier de logica? Logisch, dacht ik zo, is het opheffen van de geheimhouding hieromtrent. Dit is bijzonder ernstig en de bevolking heeft er echt op om te weten wat zich hier afspeelde. De PT zou de eerste moeten zijn om de opheffing te vragen van deze geheimhouding. The Intercept publiceert nu al maanden fragmenten van de gehackte gesprekken, en tot nog toe kon hier geen enkele misdaad uit afgeleid worden. Toon ons de volledige inhoud van die ‘diálogo cabuloso‘. Zoveel te meer helderheid, zoveel te beter. Of niet soms?”

Bron 1Bron 2

Foto: Fotos Públicas - Geraldo Magela - Agência Senado

#DeltanDallagnol #UOL #BraziliëNieuwsOnline #AlexandredeMoraes #LavaJato #JanainaPaschoal #TheIntercept #GilmarMendes #PT #VazaJato #EstadodeSãoPaulo #FolhadeSãoPaulo #Lula #CristianoZanin #STF #SérgioMoro

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page