top of page
  • Observer

João Santana: Lula wilde in 2014 opnieuw president worden

JoaoSantanaRodaViva

Als er één Braziliaan bestaat die vrij goed op de hoogte is van het reilen en zeilen binnen de politieke wereld, dan is dat de 67-jarige João Santana, voluit João Cerqueira de Santana Filho, een journalist, schrijver en muzikant die zich ontpopte tot een van de meest bekende en bekwame reclamejongens van het land. Hij wordt beschouwd als dé professional van zijn generatie die erin slaagde om het grootste aantal presidenten (zowel in Brazilië als in het buitenland) te laten verkiezen. Zijn prestige als politieke strategist staat op een hoog niveau.

Santana werd gearresteerd in februari 2016, nadat hij betrokken raakte in het Lava Jato onderzoek. In augustus van hetzelfde jaar kwam hij vrij na het afsluiten van een gerechtelijk akkoord en de betaling van een borgstelling. In 2017 werd het akkoord gehomologeerd en werd hij vrijgesproken van de beschuldigingen voor corruptie en bendevorming. Hij werd wel veroordeeld voor witwassen en voor ontvangst van gelden via ‘caixa dois’ (niet officiële betalingen) voor de campagnes van de arbeiderspartij PT. Santana ondergaat zijn straf in een open regime, mag gaan werken van maandag tot vrijdag, maar draagt wel een enkelband. In de weekends en op feestdagen heeft hij huisarrest.

Santana werd gisteren op de rooster gelegd in het programma Roda Viva van TV Cultura. Hij deed er enkele opmerkelijke uitspraken.

Lula en Dilma

Voor de aanvang van het derde mandaat van de PT was het duidelijk dat Lula opnieuw president wilde worden. Hij was een van de verantwoordelijken voor het “destabiliseren van Dilma Rousseff”: “Hij wilde wel, maar sprak zich nooit uit tegenover Dilma. Als hij al wat zei in die richting, dan ging het meer over insinueren, typisch voor Lula. Ik denk dat hij zichzelf hiermee een erg slechte dienst bewees, ook aan Dilma, en aan Brazilië, in deze zin. Lula verklaarde zich niet, maar bewust of onbewust haalde hij Dilma onderuit, zonder enige twijfel. Hij had ernstige kritiek op haar beleid, sprak daar voortdurend over, tegen iedere ondernemer of politicus die hem bezocht”.

Ciro Gomes en Lula

Volgens Santana zou een duo, bestaande uit Ciro Gomes (PDT) en Lula als kandidaat vicepresident, een grote kans maken op een overwinning bij de volgende verkiezingen (2022): “Lula beschikt over het best mogelijke profiel als kandidaat vicepresident (van Ciro Gomes). Het zou een onoverwinnelijk duo zijn, maar het kan niet. Het zou een geniale oplossing zijn, een imitatie van wat er in Argentinië gebeurde waar Cristina Kirchner verkozen werd als vice van Alberto Fernández. Indien de PT erop staat om een eigen naam te lanceren, dan is Jaques Wagner de meest aangewezen persoon. Maar ik vind dat Ciro Gomes de beste keuze zou zijn voor links Brazilië. Lula moet uit zijn hoofd zetten dat hij opnieuw president moet worden om gezuiverd te worden van elke blaam, of om zijn imago weer op te poetsen. Dat heeft hij niet nodig. Hij zou kunnen verliezen waardoor hij en de PT nog dieper zouden wegzinken. Hij mag ook niet winnen, een metaforische manier om te zeggen dat hij nog meer stress zou veroorzaken in de politieke wereld”.

Lava Jato

“Het Lava Jato proces was het beste politieke marketingschema dat ooit uitgevoerd werd in Brazilië. Mocht er een premie bestaan over electorale marketing, dan zou het Lava Jato onderzoek drie keer kampioen geweest zijn: in 2015, 2016 en in 2017. Het Lava Jato onderzoek voedde het netwerk van de haat. De onderzoeken op zich waren uitstekend, maar ik heb het niet daarover, ik heb het over de manier waarop de processen gevoerd werden, voer voor de haatmachines”.

Verkiezingen 2018

“Bolsonaro begon de campagne met 20% van de stemmen, en kreeg plots de grootste aandacht door de absurde aanslag tegen zijn leven. En daarna kwam de tactische fout van zijn tegenstanders, de actie “Ele não” (Hij niet). Hij raakte in de 2de kiesronde waar hij van dezelfde grote aandacht genoot, en dat fenomeen zorgde ervoor dat hij won. Bolsonaro was al bezig sinds 2010, zette een vreemd masker op in vreemde tijden. In 2016 begint hij campagne te voeren, werd de eerste onafhankelijke kandidaat in de Braziliaanse geschiedenis zonder de druk van een partij achter zich, en voert een intelligente campagne via de sociale media, profiterend van de anti-PT golf die toen door het land raasde”.

Caixa Dois

“Caixa dois was geen uitzondering in het Braziliaanse politieke systeem, maar vormde de ziel van het electorale systeem. De praktijk was algemeen en weinigen werden hiervoor gestraft. Het gaat zelfs niet eens om geld, het gaat om de drang om te winnen, een reeks opeenvolgende overwinningen die niemand in normale omstandigheden kan waarmaken. Ik had zelf geen idee van de afmetingen van het schema, het gebrek aan organisatie. Een technische vraag: ware het niet beter geweest voor de zuivering van het Braziliaanse electorale systeem indien de Lava Jato onderzoekers na de ontdekking van een schema met dergelijke afmetingen, alles zouden organiseren en overdragen aan de procureur-generaal van de republiek, vragend dat hij, samen met het kiestribunaal TSE, een taskforce zou oprichten om het allemaal te onderzoeken, in plaats van dit te centraliseren (in Curitiba)? Door de aard van het onderzoek verloor Brazilië een kans om hier voorgoed en grondig een komaf mee te maken”.

Bron

Foto: YouTube - TV Cultura

#CiroGomes #TSE #AlbertoFernández #PDT #JaquesWagner #JoãoSantana #LavaJato #JairBolsonaro #RodaViva #CristinaKirchner #PT #TVCultura #Lula #DilmaRousseff #BRNieuws

0 weergaven0 opmerkingen
bottom of page