top of page
  • Observer

Joaquim & Marina, of andersom?

Joaquim-Marina

De uitslagen van de jongste peilingen omtrent de kansen van de presidentskandidaten leidden, zoals altijd, tot verschillende interpretaties. Nuchter bekeken is het wel duidelijk dat Lula, de overwinnaar in de scenario’s waarbij zijn naam ingesloten werd, weinig kans maakt op een daadwerkelijke deelneming. De tweede in de ranglijst, Jair Bolsonaro, blijft ter plaatse trappelen en heeft zijn eigen imago dat zorgt voor tegenwerking bij een groot aantal kiezers die niet akkoord kunnen gaan met zijn aanpak, lijkend op die van de Amerikaanse president, zo mogelijk een graad erger. Politieke analisten kijken dan ook met nieuwsgierigheid naar de mogelijke alternatieven.

Die alternatieven laten er geen twijfel over bestaan. Marina Silva (60) en ex-minister-rechter Joaquim Barbosa (63) wisselen met elkaar af wat de derde plaats betreft. De PSB (Partida Socialista Brasileira – centrum links), de partij waarbij Barbosa zich aansloot, is zich heel goed bewust van de kansen van haar kandidaat en zou graag willen dat hij zich aansluit bij Marina Silva (Rede Sustentabilidade – centrum links) met haar als vice. Niemand minder dan Carlos Ayres Britto, ex-voorzitter van het STF, nu gepensioneerd, besloot om zich in te zetten voor een alliantie tussen beide kandidaten. Het probleem bestaat erin dat geen van beiden, bij vorige ontmoetingen, zich bereid toont om vice-kandidaat te worden van de andere. Allebei hebben ze hiervoor hun redenen.

Marina haalt 15% in de peilingen, Barbosa 10%. Anderzijds heeft deze laatste het voordeel dat hij een nieuwkomer is in de politiek, dit op een moment dat de Braziliaanse kiezer zucht naar vernieuwing en de oude politieke klasse naar de hel verwenst. Marina heeft bovendien een soort ‘vis noch vlees’ reputatie, maar kan wel bogen op een politieke carrière van meer dan 30 jaren. Barbosa heeft dan weer een solide partijstructuur achter zich. Columnist Helio Gurovitz (Globo) schrijft over hem: “Zijn aanpak in het mensalão proces maakte hem bekend bij het Braziliaanse volk. Zijn profiel is niet bevlekt zoals dat van Ciro Gomes (een andere linkse kandidaat), en niet fragiel zoals dat van Marina Silva. Hij vertegenwoordigt bij deze verkiezingen een rol als nieuwkomer, een rol die bij de twee vorige verkiezingen gespeeld werd door Marina (die het toen ook niet haalde tegen de PT). Indien Barbosa een ernstig economisch platform kan opbouwen en enige handigheid vertoont in de samenstelling van allianties, dan verhogen zijn kansen”.

Marina’s partij Rede heeft slechts twee volksvertegenwoordigers en dat is te weinig om recht te hebben op deelname bij de debatten op de televisie. De kieswet zegt immers dat de zenders enkel verplicht zijn om kandidaten op te nemen in hun debatten indien de partij in kwestie minstens vijf federale volksvertegenwoordigers heeft. M.a.w. de zendtijd van Rede Sustentabilidade zal erg beperkt zijn. De PSB beschikt over 26 federale volksvertegenwoordigers en regeert mee in 4 deelstaten: Paraiba, Pernambuco, Distríto Federal en São Paulo.

Foto:

Fotos Públicas - Fellipe Sampaio - SCO - STF
José Cruz - Agência Brasil

#NieuwsBrazilië #CarlosAyresBritto #MarinaSilva #JoaquimBarbosa #STF #RedeSustentabilidade #PSB

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page