top of page
  • Observer

Jong geleerd is oud gedaan

Frevo

Stel: je mag zelf beslissen over een salarisverhoging. Geld is geen probleem: dat komt uit de zakken van de belastingbetaler en die zal dat niet eens merken. Wat maakt het nou uit dat een groepje van 29 raadsleden wat meer verdient op een bevolking van 1.650.000 inwoners? Dat is precies wat er deze week gebeurde in Recife, de hoofdstad van Pernambuco. De bevolking heeft er meer belangstelling voor brood & spelen als carnaval en frevo (traditionele dans) dan wat anders, zo zullen ze denken. In de laatste gemeenteraad van dit jaar werd, in alle stilte, snel een verhoging goedgekeurd van 29,7% van het actuele salaris, van R$ 14.635 naar R$ 18.890.

Het project stond niet op het programma van de sessie. Na afloop van de andere stemmingen kondigde Eduardo Marques, voorzitter van de raad, een extra punt aan in de orde van de dag, een stemming van het project van het decreet nr. 40/2019 dat een wijziging aanbrengt in het decreet nr. 540/2011. Dat laatste decreet uit 2011 verhoogde het inkomen van de raadsleden met 62%, destijds eveneens op de valreep van het jaar, in december. Ook toen was de stemming niet voorzien.

Naast hun salaris krijgen de raadsleden ook andere toelages in hun zakken gestopt:

– Maaltijdvergoeding: R$ 3.095 – Brandstofvergoeding: R$ 2.300 – Auxílio-paletó (reiskosten e.d.): een extra salaris aan het begin en het einde van het jaar – Verba indenizatória (andere onkosten, verbonden aan het ambt): R$ 4.600 – Verba de gabinete (onkosten kabinet: een raadslid kan tot 18 raadgevers inhuren die een commissie ontvangen): R$ 58.800

De totale maandelijkse kost van een raadslid loopt hiermee op tot meer dan R$ 100.000…


Rachadinha

Rachadinha, letterlijk vertaald “kleine scheur”, werd een “rachadona” (grote scheur) in het geval van senator Flávio Bolsonaro, zoon 01 van de Braziliaanse president. De federale politie klopte eergisteren aan de deur van 24 adressen, gelinkt aan de jarenlange vriend van de familie, ex-raadgever en ex-lid van de militaire politie Fabrício Queiroz, Flávio Bolsonaro en Ana Cristine Valle de (2de) ex-vrouw van de president. Het openbaar ministerie handhaaft hierbij twee belangrijke thesissen: ten eerste dat Queiroz geld inzamelde voor Flávio Bolsonaro via deze “rachadinhas”, en ten tweede dat Flávio dit geld witwaste via een winkel (Bolsotini) waar chocolade verkocht wordt (in Barra da Tijuca – hij is een vennoot) en via de aankoop van appartementen in Rio de Janeiro, betaald met cash geld.

Tussen 2007 en 2018 werd er meer dan 2 miljoen reais gestort op de rekening van Queiroz door 13 raadgevers van Flávio, het grootste deel daarvan in cash. Dat geld werd vervolgens weer afgehaald door Queiroz en doorgegeven aan Flávio, aldus het openbaar ministerie. De raadgevers waren opgedeeld in groepjes. Een van die groepjes bestaat uit de familie van Ana Cristina Valle, tweede (ex) echtgenote van de president en moeder van de jongste zoon, Jair Renan.

Het ganse verhaal is in kleuren en geuren met alle smeuïge details, te vinden in de Braziliaanse kranten en tijdschriften.

Wat zegt Flávio?

“Het is klaar en duidelijk dat er een politieke vervolging tegen mij gaande is in Rio de Janeiro. Via mijn persoon wil men de president van de republiek raken. Het gaat hier heel zeker om een samenzwering van enkele machtige mensen die instabiliteit willen veroorzaken om aldus de macht te ontnemen van mijn vader”.

Wat zegt de president?

“Brazilië is veel groter dan dergelijke kleine probleempjes. Ik spreek voor mezelf. Als het over mijn problemen gaat, mogen jullie daarover vragen stellen. Met de problemen van anderen heb ik niets te maken”.

Zowel vader als zoon Bolsonaro laten hierdoor blijken dat ze in weinig verschillen van hun grote tegenstrever Lula die er eveneens van overtuigd is dat zijn succes afhangt van de mate waarin de burgers bereid zijn in hem te geloven. Senator Flávio bewijst hiermee dat hij niet de intelligente jongeman is zoals velen van hem dachten, maar wel iemand die zichzelf gedraagt als een blinde die vastliep in het zand. De president zegt hij er niets mee te maken heeft, maar Queiroz, een centrale figuur in het verhaal, is wel al drie decennia lang zijn vriend en raadgever. M.a.w. Flávio heeft de man leren kennen als een kind van 10 jaar oud. Queiroz was in die dagen onderluitenant bij de militaire politie en nam regelmatig deel aan de ‘churrascos’ (barbecues) van de familie.

Jong geleerd is oud gedaan.

Bron

Foto: BN

#JairRenanBolsonaro #BraziliëNieuwsOnline #Pernambuco #JairBolsonaro #Rachadinha #AnaCristinaValle #FabrícioQueiroz #FlávioBolsonaro #Recife

0 weergaven0 opmerkingen
bottom of page