top of page
  • Observer

Jongens dragen blauw, meisjes dragen roze

d-alves

Even googelen levert snel resultaten op: er zijn tonnen pagina’s te vinden met kritiek op de genderideologie. Brazilië, meer bepaald Jair Bolsonaro, heeft er nu een heftige tegenstander aan toegevoegd, met name Damares Regina Alves (54), de nieuwe minister voor vrouwen, familie en mensenrechten in zijn regering.

T.g.v. de inauguratie van de nieuwe extreemrechtse Braziliaanse president, verklaarde Damares Alves zegevierend na haar toespraak, dat “er een nieuw tijdperk aangebroken was, en dat jongens vanaf nu in het blauw zullen gekleed gaan, en de meisjes in het roze”:

De opname ging al snel als een lopend vuurtje rond via de sociale media, gevolgd door bergen kritiek. De hashtag #CorNãoTemGênero (kleur heeft geen geslacht) verscheen massaal op Twitter en allerlei bekende Brazilianen als Bruno Gagliasso (acteur), TV-presentators Luciano Huck, Fernanda Gentil en Felipe Andreoli, actrice Monica Iozzi, zangeres Maria Rita lieten hun ongenoegen blijken op verschillende manieren.

Aan de krant Estadão verklaarde de nieuwe minister dat zij enkel haar houding tegen de genderideologie wilde duidelijk maken: “Het was maar een metafoor tegen de genderideologie, maar jongens en meisjes mogen blauwe, roze of andere kleuren gebruiken in hun kleding indien ze dat willen, als ze zich maar goed voelen”, zo zei zij.

In haar toespraak zei ze tegen de toehoorders dat ze ‘vreselijk christen’ is: “De staat is seculier, maar deze minister is vreselijk christen”, zo klonk het.

Enkele dagen later werd de minister aangesproken door Thiego Amorim, een verkoper in de shopping die zij bezocht: hij vroeg haar waarom ze in het blauw gekleed was. Damares gaf geen antwoord en liep weg:

Foto: Wilson Dias - Agência Brasil

#FernandaGentil #BraziliëNieuwsOnline #MonicaIozzi #JairBolsonaro #DamaresAlves #FelipeAndreoli #MariaRita #LucianoHuck #BrunoGagliassi

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page