top of page
  • Observer

Juan Guaidó: Lula is vrij, maar niet onschuldig

J-Guaido

De zelfverklaarde president van Venezuela reageerde op de kritieken van de Braziliaanse ex-president Lula en zegt dat de PT-leider “vrij is, maar niet onschuldig”. Guaidó legde deze verklaringen gisteren af via de sociale media. gebaseerd op de toespraak van Lula tijdens het 7de congres van de arbeiderspartij in São Paulo. De raadgevers van de ex-president kwalificeerden de uitspraken van Guaidó als “fictief”.

Lula zei: “De schaamte, die ik voel, is dat deze couppleger door de ganse wereld erkend wordt, door de ganse democratische wereld”, verwijzend naar Guaidó.

Venezuela beleeft een politieke crisis met een belangrijk hoofdstuk in januari van dit jaar, toen Guaidó zichzelf uitriep tot president. Dictator Nicolas Maduro bleef echter aan de macht, gesteund door de militaire leiders en een deel van de Venezolaanse bevolking. De beweging van de leider van de oppositie ontstond in de nasleep van verkiezingsfraudes van vorig jaar, waardoor Maduro opnieuw verkozen werd. De Braziliaanse regering o.l.v. Jair Bolsonaro, erkent Juan Guaidó als president van Venezuela.

Lula: “Recentelijk is eender welke poging om de Venezolaanse kameraden te verdedigen, demonisch geworden (zonder Maduro te noemen). Ze vonden een presidentskandidaat uit die niet deelnam aan het dispuut, een zekere Guaidó”.

Via de sociale netwerken antwoordde Guaidó: “Voor de Venezolaanse grondwet en voor de wereld, ben ik de uitvoerende president, in tegenstelling met u, een veroordeelde dief. Maduro en u namen deel aan de plunderingen van onze volkeren door middel van Petrobras, Odebrecht en PDVSA (Venezolaans staatsoliebedrijf”.

De zelfverklaarde Venezolaanse president voegde eraan toe dat de Braziliaanse instituten nog altijd sterk zijn en “dat Lula opgesloten zat omdat hij een dief is”: “Vandaag is hij vrij, maar niet onschuldig. Mogelijk wordt hij straks terug opgesloten, terwijl in Venezuela, weldra rechtvaardigheid en vrijheid zal komen”.

De raadgevers van Lula gaven een nota uit waarin staat dat de verklaringen van Guaidó “fictief zijn en geen commentaar verdienen, omdat het om een heerschap gaat dat zichzelf uitroept tot president”, en: “De veroordeling van Lula, het ‘presidentschap’ van Guaidó en zijn tweets zijn fictief. Zoveel zelfs dat Sérgio Moro Lula veroordeelde voor ‘onbepaalde feiten’, hiermee Kafka plagiërend, en zelfs na een onderzoek en meer dan 100 gerechtelijke akkoorden, er niet in slaagde om eender welk fout gedrag vast te stellen bij de ex-president, voor wat betreft Petrobras, Odebrecht en PDVSA”, aldus de nota.

Bron

Foto: Facebook

#Venezuela #BraziliëNieuwsOnline #Odebrecht #JairBolsonaro #JuanGuaidó #Kafka #PT #Petrobras #Lula #NicolasMaduro #PDVSA #SérgioMoro

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page