top of page
  • Observer

Kamer & senaat: loon naar werk?

Senado

De aandacht van de heren volksvertegenwoordigers en senatoren zal deze week hoofdzakelijk gericht zijn op de aanklacht tegen president Michel Temer en twee van zijn ministers, met name Eliseu Padilha (stafchef) en Moreira Franco (secretaris generaal), en verder ook de toekomst van senator Aécio Neves, tijdelijk uit zijn ambt ontheven door het opperste gerechtshof STF.

Vanaf morgen dinsdag, wanneer de verkozenen van het volk zich klaar achten om weer eens iets te doen, na het verlengde feestweekend van Nossa Senhora Aparecida, gaan de deputados zich wijden aan de studie, analyse en stemming in de “Comissão de Constituição e de Justiça” (CCJ) in de kamer. De senatoren gaan de aanklacht van het STF tegen hun collega Aécio Neves analyseren. Dat gerechtshof besliste vorige week dat de senaat het laatste woord mag hebben over het lot van Aécio. Tot op dit moment zijn ze er nog niet uit of het om een open of een geheime stemming zal gaan, niettegenstaande een andere rechter in het federaal district al een besluit uitvaardigde dat er open moet gestemd worden.

Het prijskaartje

De heren en dames parlementairen werken in regel slechts drie dagen per week: dinsdag, woensdag en donderdag. Ten laatste vrijdagochtend keren de meesten weer terug naar hun eigen deelstaat. Desalniettemin krijgt elk van hen tussen R$ 35.000 en R$ 45.000/maand als onkostenvergoeding, eigen aan het mandaat. Tot op dit moment keerde het Braziliaanse parlement dit jaar al 166 miljoen reais aan hen uit, van januari tot september. Dit alles voor het betalen van externe raadgevers, vliegtuigticketten, drukwerken e.d. meer.

Iedere parlementair krijgt maandelijks een salaris van 33.700 reais, nog eens 3.800 reais woonvergoeding en ongeveer 102.000 reais voor het betalen van eigen raadgevers.

De 513 volksvertegenwoordigers slaagden erin om al meer dan 148 miljoen uit te geven dit jaar. De 81 senatoren deden in totaal bijna 18 miljoen op.

Mocht al dit lieve geld nu nog gebruikt worden om het land vakkundig te besturen i.p.v. uren en dagen te besteden aan de beoordeling van hun eigen collega’s..

Foto: Fabio Rodrigues Pozzebom - Agência Brasil

#AécioNeves #BraziliëNieuwsOnline #EliseuPadilha #MoreiraFranco #MichelTemer

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page