top of page
  • Observer

Kantoor i.p.v. ambassade in Jeruzalem

Bolso-Netanyahu

President Jair Bolsonaro kondigde gisteren aan, tijdens zijn bezoek aan Israël, dat er een kantoor zal geopend worden in Jeruzalem om de handel, technologie en vernieuwingen te promoten, maar repte niet meer over het oorspronkelijke idee om de Braziliaanse ambassade te verhuizen van Tel Aviv naar Jeruzalem.

Een niet vermelde bron wist te melden dat de Braziliaanse delegatie bestudeerde om het kantoor te omschrijven als “een deel van de Braziliaanse ambassade”, maar ook daarover was niets te horen in de aankondiging van de president: “We hebben net het besluit genomen, luisterend naar onze generaal Augusto Heleno, minister van het kabinet voor institutionele veiligheid, om hier in Jeruzalem een handelskantoor te openen, bestemd voor de promotie van wetenschap, technologie en vooruitgang”, zo sprak Bolsonaro aan de zijde van Benjamin Netanyahu, de eerste minister van Israël. Deze bevestigde dat hij hoopte dat het initiatief een eerste stap was om de Braziliaanse ambassade naar Jeruzalem over te hevelen.

Federale volksvertegenwoordiger en zoon van de president Eduardo Bolsonaro twitterde dat dit wel degelijk de intentie was van de regering: “Dit is de eerste stap van de definitieve verhuis van de ambassade. Het is goed om eraan te herinneren dat de USA onder president Bill Clinton hetzelfde besluit nam in de jaren negentig, maar dat de uiteindelijke goedkeuring er pas kwam na negen maanden regering van Donald Trump. We zijn op de goede weg”.

De Braziliaanse ambassade bevindt zich momenteel nog steeds in Tel Aviv waar vrijwel alle landen een diplomatieke vertegenwoordiging hebben.

Bolso-Militares-Israel

Zowel Bolsonaro als Netanyahu onderlijnden de afgesloten akkoorden, gerelateerd aan sectoren als de visvangst, technologie, veiligheid en landbouw. Bolsonaro bedankte ook voor de zending van Israëlische militairen naar Brumadinho (foto), en hun hulp bij het zoeken naar slachtoffers na de dambreuk aldaar in januari.

Bolsonaro sprak vorige donderdag al over de mogelijkheid van de opening van een kantoor in Jeruzalem, in plaats van de verhuis van de Braziliaanse ambassade naar die stad, zoals hij eerder herhaaldelijk aankondigde.

De stap achteruit heeft veel, zo niet alles te maken met de weerstand van de militairen in de regering, en de economische ploeg die bevreesd is voor de gevolgen voor de Braziliaanse export. Het onderwerp ligt erg gevoelig in de regio: Arabische landen importeren erg veel vlees van gevogelte uit Brazilië en zouden weleens van leverancier kunnen veranderen.

Bron

Foto's: Alan Santos - PR

#TelAviv #AugustoHeleno #BraziliëNieuwsOnline #Jeruzalem #Brumadinho #DonaldTrump #JairBolsonaro #BenjaminNetanyahu #EduardoBolsonaro #BillClinton

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page