top of page
  • Observer

Kapitalistische trekjes

Lula03

“Er bestaat geen eerlijker ziel in Brazilië dan ik”, zo sprak ex-president Lula tijdens een ontmoeting met een groepje bloggers, vorig jaar in januari, in het instituut Lula. Naast die eerlijkheid vertoont hij ook een aantal kapitalistische trekjes die hem bepaald geen windeieren legden.

Braziliaanse kranten maken vandaag melding van het geld dat de ex-president verdiende met het geven van voordrachten, na zijn tweede ambtstermijn. Het is zeker niet ongebruikelijk dat ex-presidenten een centje bijverdienen door het geven van voordrachten, ook al is het niet altijd duidelijk wie bereid is om zoveel geld op te hoesten om een uurtje te luisteren naar het geklets van een ex-staatshoofd. Lula vormt hier geen uitzondering op en wist op deze wijze een klein fortuin binnen te rijven. Hij richtte zelfs een vennootschap op voor dit doel: LILS Palestras, Eventos e Publicações. De letters LILS vormen de initialen van zijn volledige naam: Luiz Inácio Lula da Silva.

De vennootschap is voor 98 % in handen van Lula, de overige 2 % is van zijn rechterhand Paulo Okamotto, tevens de leider van het instituut met Lula’s naam. In totaal slaagde Lula erin om 72 voordrachten te geven, gemiddeld voor de prijs van 200.000 dollar per voordracht, dit tussen 2011 en 2015, omgerekend aan de koers van vandaag R$ 47 miljoen. De uitgaven van LILS in diezelfde periode bedroegen iets meer dan 25 miljoen reais.

Een flink deel van die voordrachten incl. reiskosten werden betaald door bedrijven als Odebrecht, Andrade Gutierrez, OAS, Camargo Corrêa, Queiroz Galvão en UTC, allemaal betrokken in het Lava Jato schandaal.

Volgens COAF (Conselho de Controle de Atividades Financeiras, een orgaan van het ministerie van financiën) werd er door LILS meer dan 40 miljoen reais geïnvesteerd in investeringsfondsen (van de Banco do Brasil) en pensioenverzekeringen (Brasilprev). De omzet van LILS in 2015 bedroeg iets minder dan 3 miljoen reais. Technici van COAF wijzen op mogelijke financiële verrichtingen die niet compatibel zijn met de omzet van de vennootschap. Er is niets illegaals aan het geven van voordrachten en daarvoor betaald te worden, aldus de technici, maar ze voegen eraan toe dat de betalingen door bedrijven die betrokken zijn in het Lava Jato onderzoek, vragen oproepen.

Foto: Fotos Públicas - Ricardo Stuckert

#Lils #COAF #AndradeGutierrez #BrazilieNieuws #PauloOkamotto #OAS #UTC #LavaJato #Odebrecht #CamargoCorrêa #Lula #QueirozGalvão

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page