top of page
  • Observer

Kathedraal Cristo Rei

Catedral-Cristo-Rei

Het aartsbisdom van Belo Horizonte (hoofdstad Minas Gerais), i.s.m. het gemeentebestuur, zette gisteren een belangrijke stap om de bouw van de kathedraal Cristo Rei voort te zetten. De kerk wordt gebouwd in de wijk Juliana, in de noordelijke zone van Belo Horizonte. Gisterenmorgen werd de verklaring van het publiek belang (Declaração de Interesse Público) ondertekend. Het document was nodig om naar het luchtvaartbeheer te sturen omdat de geplande toren van 100m hoogte de vluchtplannen van de nabije luchthaven Carlos Drummond de Andrade in Pampulha zal wijzigen.

De architect van de kathedraal is niemand minder dan Oscar Niemeyer (1907 – 2012).

Aartsbisschop Dom Walmor: “De kathedraal Cristo Rei, en dat mag opgeschreven worden en zal vastgesteld worden in de toekomst, zal voor Belo Horizonte en de ganse staat Minas Gerais hetzelfde betekenen als het beeld van Cristo Redentor voor Rio de Janeiro betekent, met een internationale impact, het belang en de referentie”.

De werken werden opgestart in 2013 en kunnen rekenen op de donaties van de gelovigen.

Maria Caldas, afgevaardigde van het gemeentebestuur, legde uit dat de toren hoger is dan de limiet binnen de zone van bescherming van de luchthaven van Pampulha, en dat het luchthavenbeheer enkel toelating zou verlenen voor de bouw van de toren indien de gemeente erkent dat het project in het belang is van het publiek.

De norm bepaalt dat de hoogte van gebouwen nabij de luchthaven moet beperkt worden tot een limiet van 70 meter. In dit geval gaat het om het laatste project van Oscar Niemeyer. De geplande toren van 100 meter hoogte belemmert geen vluchten, maar de vluchtplannen moeten wel aangepast worden aan de nieuwe werkelijkheid. Indien de piloot om een of andere reden moet afwijken van zijn normale route, dan moet hij weten dat hij niet in die richting kan vliegen omdat er een obstakel is.

Een promotiefilmpje van het project:

Luchthaven Pampulha

De luchthaven Pampulha, ook wel bekend als luchthaven Carlos Drummond de Andrade, is een luchthaven in de Braziliaanse wijk Pampulha acht kilometer van het stadscentrum van Belo Horizonte, in de deelstaat Minas Gerais.

Aeroporto-Pampulha

De luchthaven werd gebouwd in 1933 door de Braziliaanse leger, maar in 1937 gaf de overheid toestemming aan het vliegveld om vliegroutes te openen. De eerste vliegroute was van Belo Horizonte naar Rio de Janeiro. In 1971 nam Infraero (landelijke overheidsafdeling die voor de vliegvelden en het luchtverkeer zorgt) het vliegveld over. De infrastructuur werd uitgebreid zodat er meer op de luchthaven kon worden gevlogen.

Vanaf 1980 nam het aantal vluchten snel toe en in 2000 was dat gegroeid tot 100 vluchten per dag. In 2004 was het zo druk geworden dat Pampulha de grote toestroom niet meer op een veilige wijze aankon. Het was de drukste luchthaven van Minais Gerais. De deelstaatregering besloot daarom om de grote binnenlandse en buitenlandse vluchten naar luchthaven Tancredo Neves International (Confins) te verplaatsen. Na 2005 werd het een stuk rustiger, omdat de meeste vliegroutes werden verplaatst naar de luchthaven van Confins; er wordt nu nog alleen op het binnenland gevlogen.

Bron

Foto's: Aartsbisdom BH - Wikimedia Commons

#CatedralCristoRei #Pampulha #MinasGerais #Confins #CristoRedentor #BraziliëNieuwsOnline #OscarNiemeyer #BeloHorizonte #CarlosDrummonddeAndrade #Infraero #TancredoNevesInternational #RiodeJaneiro

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page