top of page
  • Observer

Kiezen of delen

Midia-Sociais

Procureurs van de kiestribunalen in de staten Minas Gerais en Piauí openden processen om na te gaan of er onregelmatigheden gepleegd werden m.b.t. het betalen van zogenaamde “beïnvloeders” op de sociale media, om campagne te voeren voor de arbeiderspartij (PT). De procedure vormt de eerste stap tot een formeel onderzoek.

De zaak kreeg weerklank tijdens het voorbije weekeinde, na het verschijnen van een reeks berichten waarbij kandidaat gouverneur van Piauí Wellington Dias (PT) opgehemeld werd. Internetgebruikers beschuldigden hem ervan om een agentschap te betalen voor de diensten van “digitale beïnvloeders”, voor het verspreiden van positieve boodschappen over zijn persoon. Dergelijke praktijken zijn illegaal en kunnen leiden tot het beschuldigen van “onregelmatige kiespropaganda” en/of het gebruik van “caixa 2”. Een van die digitale beïnvloeders, Paula Holanda, liet weten via Twitter dat zij benaderd werd door een afgevaardigde van Lajoy, een agentschap voor digitale marketing. Zij publiceerde een briefing waarin de afgevaardigde haar uitnodigde om deel te nemen aan een actie van “linkse politieke militanten”, niet van een bepaalde partij. Paula vermeldde niets over eventuele betalingen en besloot tot deelname.

Vanaf dat moment begonnen er al snel berichten te verschijnen van andere digitale beïnvloeders, allemaal ten voordele van de kandidaat in kwestie. Daarnaast werden ook afgeprinte gesprekken gedeeld, contracten en video’s waarbij expliciet verwezen werd naar betalingen en met uitleg over de contracten.

Een van de bedrijven die aangeduid werd om dergelijke beïnvloeders te rekruteren is “BeConnected”, met zetel in Belo Horizonte (Minas Gerais). Een van de vennoten van dat bedrijfje is de federale volksvertegenwoordiger Miguel Corrêa (PT), nu kandidaat als senator.

De PT ontkent in alle toonaarden dat zij betrokken is bij deze praktijken en voorzitster Gleisi Hoffmann kondigde een intern onderzoek aan.

De spelregels

De verkiezingen van dit jaar zijn de eerste waarbij een specifieke wetgeving geldt voor wat de kandidaten wel, en niet mogen op de sociale media. Het gebruik van Facebook, Twitter, Instagram e.a. is toegelaten, hoewel met beperkingen. De kandidaat mag bijvoorbeeld betalen om zijn berichten een groter bereik te geven. Het is evenwel verboden dat een kiezer dit financiert. Dat mag enkel door de eigen kandidaat die deze uitgaves moet vermelden wanneer hij rekening aflegt van de financiering van zijn campagne t.g.o. het kiestribunaal. M.a.w. een gewone burger/kiezer mag niet vergoed worden opdat de kandidaat een groter bereik zou krijgen via dergelijke media. Dit is strafbaar en kan een boete opleveren van R$ 5.000 tot R$ 30.000. De verleiding is groot om iemand in te huren met veel volgers op een of meerdere sociale media, maar het mag dus niet, net zomin als het gebruik van valse profielen of robots.

De verstandige kiezer zal zijn of haar keuze sowieso best niet baseren op wat hij of zij te lezen krijgt op dergelijke media.

#MinasGerais #BraziliëNieuwsOnline #MiguelCorrêa #Twitter #GleisiHoffmann #WellingtonDias #Facebook #Instagram #PT #Piauí

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page