top of page
  • Observer

Kinderhuwelijken

Casamento-Infantil

Het aantal huwelijken waarbij minderjarigen betrokken zijn, scheert nog steeds grote hoogten in Brazilië. De cijfers zijn alarmerend. Brazilië staat wat dit betreft aan de top in Zuid-Amerika; in gans de wereld op de vierde plaats. Een wetsvoorstel hieromtrent wil huwelijken waarbij kinderen betrokken zijn, onmogelijk maken.

Twee deelstaten scoren het hoogst wat dit soort huwelijken betreft: Pará en Maranhão. In deze staten treden veel meer jonge meisjes in het huwelijk dan jongens. Het gaat om 22.849 jongens tussen 10 en 14 jaar, en maar liefst 65.709 meisjes uit dezelfde leeftijdsklasse. In de leeftijdsgroep van 15 tot 17 jaar gaat het om 78.997 jongens en 488.381 meisjes. Het resultaat van deze unies: bij een vijfde van de 3 miljoen geboortes die geregistreerd worden door de publieke gezondheidszorg SUS, gaat het om minderjarige moeders.

Het wetsvoorstel dat dit wil veranderen is van de hand van volksvertegenwoordigster Laura Carneiro (DEM) en bevat maatregelen om sommige van de regels van de vorige wet (uit 2002) te wijzigen. Die wet bepaalt de uitzonderingen waardoor een huwelijk met minderjarigen toegestaan is. Op dit ogenblik mogen meisjes in het huwelijk treden vanaf 16 jaar, met toelating van de ouders of van een rechter. In het geval van een zwangerschap bestaat er geen leeftijdslimiet. Volgens een studie van de NGO Promundo traden 877.000 vrouwen in het huwelijk voor hun vijftiende levensjaar. Dezelfde studie zegt dat 88.000 jongens en meisjes tussen 10 en 14 jaar samenleven, ofwel op basis van een huwelijk, ofwel door een religieuze verbintenis.

De motieven voor de wetswijziging zijn duidelijk: door te huwen op dergelijke jonge leeftijd verliezen de meisjes de capaciteit om beslissingen voor zichzelf te nemen, met ernstige gevolgen voor een eventuele latere tewerkstelling. Erger nog is het gevaar op premature zwangerschap, mogelijk misbruik en geweld.

Illustratie: Old Design Shop - Charles Twelvetrees

#LauraCarneiro #Pará #BraziliëNieuwsOnline #SUS #Maranhão #Promundo

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page