top of page
  • Observer

Klanten & Consumenten

Sindicatos

Negen van de 11 rechters van het STF namen vorige vrijdag een beslissing over het al dan niet behouden van de verplichte syndicale bijdrage. Stemden voor het behoud: Edson Fachin, Rosa Weber en Dias Toffoli. Stemden tegen: Luiz Fux, Alexandre de Morães, Luís Roberto Barroso, Gilmar Mendes, Marco Aurélio Mello en voorzitster Cármen Lucia.

Het einde van die verplichte bijdrage voor werknemers en werkgevers was een van de elementen van de hervormingen in de arbeidswetgeving, vorig jaar goedgekeurd door het Braziliaanse parlement. De vakbondscentrales van Brazilië zagen dit als het afzwakken van de verdediging van de arbeiders tegenover het patronaat.

Minister Luís Roberto Barroso verduidelijkte zijn stem door te zeggen dat het aantal vakbonden in Brazilië op zijn zachts gezegd, indrukwekkend is: “Er bestaan in Brazilië 11.326 vakbonden voor arbeiders en nog eens 5.000 bonden voor werkgevers. In Groot Brittannië zijn er 168 vakbonden, in de Verenigde Staten 130 en in buurland Argentinië 91. Dit is toch een totaal scheve verhouding”. Barroso maakte ook een vergelijk tussen het syndicalisme en het kapitalisme en scheerde hen hierbij over dezelfde kam: “I.p.v. klanten en consumenten te winnen, willen ze enkel de staat overtuigen van hun nut om allerlei voordelen, budgetten en kortingen binnen te rijven”.

Die “budgetten” vormden dan ook een hoofdprijs in een loterij van 3,5 miljard reais. Er bestond nauwelijks een gemakkelijkere manier om geld op te strijken, zonder ook maar een greintje verantwoordelijkheid te hoeven af te leggen over het gebruik. Het aantal vakbonden in Brazilië maakt meer dan 90% uit van alle vakbonden op deze aardbol. Geen wonder dat er zelfs onder de tafel geld doorgeschoven werd om een “carta sindical” te bekomen, een soort van geboortecertificaat voor, alweer een nieuwe vakbond.

Enkele jaren geleden kwam er een wetsvoorstel om de vakbonden te verplichten rekening af te leggen m.b.t hun financies, maar dat voorstel stuitte op een veto van de toenmalige president Lula.

The best things in life are free But you can keep them for the birds and bees Now give me money That’s what I want

Berry Gordy – Janie Bradford – Barrett Strong

Foto: Fotos Públicas - Força Sindical

#BraziliëNieuwsOnline #AlexandredeMoraes #LuizFux #LuísRobertoBarroso #GilmarMendes #DiasToffoli #MarcoAurélioMello #CarmenLúcia #RosaWeber #EdsonFachin #STF #CartaSindical

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page