top of page
  • Observer

Klimaat op hol

SP-CHU05

De storm Ciara hield de lage landen in zijn greep in het afgelopen weekend. De Australische stad Sydney kende de hevigste neerslag van de voorbije 30 jaren. Meer dan 100.000 inwoners zitten er zonder elektriciteit. Brazilië kende in de voorbije weken de hevigste waterval in en rond de stad Belo Horizonte (Minas Gerais). De regens leverden er hallucinante beelden op en het zal lang duren vooraleer de inwoners die erg veel te lijden kregen, hiervan zullen recupereren. De voorbije nacht en vanochtend was er noodweer in de grootste metropool van Zuid-Amerika: de stad São Paulo overstroomde en het normale dagelijkse leven ontaardde er vandaag in een chaos. Je zou voor minder beginnen te geloven dat het klimaat op hol geslagen is.

Het nationale instituut voor meteorologie Inmet registreerde vandaag 114 mm regen in het station Mirante de Santana, in de noordelijke zone van São Paulo. Het gaat om het tweede grootste volume regen in die stad voor de maand februari in een periode van 77 jaren. Tegenover zoveel wateroverlast kon de burgerbescherming weinig meer doen dan de Paulistanen aanraden om thuis te blijven.

SP-CHU04

De hevige regen begon gisteren, in de late namiddag en bleef aanhouden tot vandaag. Alle maanden van het jaar in aanmerking genomen, was dit de achtste grootste gecumuleerde hoeveelheid water in 24 uur, in gans de geschiedenis van metingen door Inmet. In Barueri, randstedelijk gebied, werd 145,9 mm opgemeten, het hoogste volume sinds 2013.

SP-CHU02

De overheid van de stad stopte de lessen in 37 scholen, op een totaal van 5.000 leerinstellingen. Tot 12h ‘s middags werden 85 locaties totaal overstroomd; enkel in het laatste uur voor de middag kwamen er 23 plaatsen bij. Ook het afwisselen (rodizio) van de nummerplaten die wel of niet mogen rijden op normale werkdagen, werd afgeschaft in de stad en in alle buitenwijken. De bevolking kreeg de raad om zich niet proberen te verplaatsen in overstroomde straten, afstand te houden van beken, stromen en rivieren, veilige plaatsen op te zoeken, ver weg te blijven van elektrische leidingen, niet te stoppen onder bomen en voor wie toch weg moet, de verplaatsing op voorhand te plannen en onderzoeken welke straten afgesloten werden.

SP-CHU01

De rivier Pinheiros bereikte zijn hoogste peil van de voorbije 15 jaar. Vrijwel alle andere belangrijke rivieren overstroomden. Volgens de regering van São Paulo oversteeg de hoeveelheid regen het gemiddelde dat normaal gesproken in gans de maand februari valt.


Volgens de jongste berichten trekken de wolken richting Rio de Janeiro. De tv-stations wijzen op mogelijk gevaar en ernstige wateroverlast. De ‘cariocas’ houden hun hart vast.

Bron: Agência Brasil

Foto's: Agência Brasil / Band News FM
Fotos Públicas - Paulo Pinto / Repr. TV O Globo

#SãoPaulo #BraziliëNieuwsOnline #RioPinheiros #BeloHorizonte #Sydney #Inmet #RiodeJaneiro

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page