top of page
  • Observer

Koehandeltjes

Mourao

Generaal Mourão liet zich vorige donderdag opnieuw opvallen door een straffe uitspraak, maar die bleef deze keer niet zonder gevolgen. Op een samenkomst van de groep Ternuma (Terrorismo Nunca Mais – nooit meer terrorisme) in een club van het leger, in Brasília, loofde hij de uiterst rechtse kandidaat en voormalige legerkapitein Jair Bolsonaro, kandidaat bij de presidentsverkiezingen van volgend jaar. Daar liet hij het niet bij.

Voor de vierde keer in enkele maanden verdedigde hij een militaire interventie en voegde er een sterke sneer in de richting van president Temer aan toe: “Laat er geen twijfel over bestaan dat we momenteel een Sarney-periode doormaken (José Sarney, voormalig president van 1985 tot 1990) waarbij de president zich recht probeert te houden tot aan het einde van zijn termijn door allerlei koehandeltjes”.

De vorige keren werd er nauwelijks gereageerd op de uitspraken van de ijzervreter, maar deze keer bleef het niet zonder gevolgen. Generaal Eduardo Villas Bôas, opperbevelhebber van het leger, onthief hem van zijn taak (Mourão was verantwoordelijk voor het departement dat de financies van het leger controleert), onder druk van Raul Jungmann, minister van landsverdediging. Nogal wat burgers begrijpen niet hoe een generaal in actieve dienst een militaire coup kan verdedigen zonder onder arrest geplaatst te worden. Er deden wat geruchten de ronde hierover in de hoofdstad maar die werden ontkend door een hoge officier van het leger: “Onzin, dat zou pure nitroglicerine zijn”, zo klonk het.

Generaal Mourão zit nu werkloos zijn pensionering af te wachten. Vanaf maart zou hij zijn uniform aan de kapstok hangen en zich waarschijnlijk kandidaat stellen als volksvertegenwoordiger. Verkozen worden zal geen probleem zijn. Er zijn tientallen pagina’s te vinden op Facebook, groepen die de generaal steunen in zijn ideëen, en openlijk uitkomen voor een ingreep van het leger. De extreme polarisatie van de jongste jaren doet de jonge Braziliaanse democratie geen goed.

Foto: Facebook

#BraziliëNieuwsOnline #JairBolsonaro #Facebook #JoséSarney #MichelTemer #EduardoVillasBôas #Mourão

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page