top of page
  • Observer

Komt er een einde aan de invasies van de MST?


Conversa com o presidente  Marcos Uchôa en Lula

President Lula bevestigde vandaag gedurende de derde uitzending van "Conversa com o Presidente" (gesprek met de president) via de sociale media (foto) dat zijn regering een lijst gaat opmaken van onproductieve gronden zodat er een nederzettingsbeleid is vooraleer sociale bewegingen (zoals de MST) landelijke eigendommen binnendringen.


"Ik sprak onlangs met minister Paulo Teixeira (Agrarische ontwikkeling en gezinslandbouw): waarom wachten we eigenlijk tot een beweging een grond inneemt om Incra (Instituto Nacional de Colonização e Reforma Agrária) te laten oordelen of dat land wel of niet onproductief is?"


Hij vervolgde door aan te kondigen dat hij een lijst zal laten opmaken van gronden die door Incra moeten beoordeeld worden en op basis van dat oordeel land ter beschikking te stellen voor nederzettingen.


"In plaats van invasies bieden we land aan, organiseren we de nederzettingen. Het is een nieuw idee, iets waar ik niet aan dacht in mijn twee eerste ambtstermijnen. Deze nieuwigheid kwam bij mij op en ik dacht, laten we het uitvoeren. Op die manier maken we een lijst op van onproductieve of braakliggende gronden die voor dat doel in aanmerking komen, voor wie wil werken in de landbouw zonder met iemand in de clinch te gaan".


De kwestie van de invasie van gronden bracht veel schade toe aan de regering in het begin van Lula's derde mandaat, in zoverre dat de MST zelfs overging tot de inname van land dat beheerd wordt door Embrapa (Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária - Een openbaar onderzoeksbureau dat verbonden is aan het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Bevoorrading). De acties van de sociale bewegingen leidden ook tot de oprichting van een parlementaire onderzoekscommissie.


Naast de risico's van een onderzoek van een beweging, geallieerd aan de regering, veroorzaakten de invasies ook problemen voor Lula voor een toenadering tot de landbouwindustrie, een sector die dicht bij zijn voorganger Bolsonaro aanleunt.


Folha de São Paulo


Foto: Reproductie YouTube

3 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page