top of page
  • Observer

Kop in het zand steken helpt niet

Bolso-Evangelicos

In de voorbije dagen was er een aanzienlijke vertraging in de publicatie van de dagelijkse gegevens over de pandemie door het ministerie van Volksgezondheid. De jongste cijfers waren voordien altijd beschikbaar via het “Painel Coronavirus” om 17h, maar dat werd nu opgeschoven tot 22h. Gisteren meldde de krant Correio Brasiliense dat dit het gevolg was van een bevel door president Bolsonaro, met de bedoeling om de avondjournaals hun dagelijkse verslaggeving over de pandemie te ontnemen. Op de vraag van een journalist hieromtrent, bevestigde Bolsonaro dat TV O Globo nu “geen materiaal meer heeft om het Jornal Nacional” te vullen.

Wie de bewuste pagina nu raadpleegt, vindt geen gegevens meer over het aantal jongeren of ouderlingen, of over mensen die overleden zonder thuis te horen in een risicogroep. Dagelijks worden er twintig grafieken geactualiseerd, maar geen enkele die rekening houdt met de verschillende leeftijdsgroepen. Die gegevens werden al verwijderd na het opstappen van de vorige zorgminister, Nelson Teich (op 15 mei), in de eerste dagen van de interim minister Eduardo Pazuello. Onder het beheer van Luiz Henrique Mandetta, de voorganger van Teich, werden die cijfers dagelijks gepubliceerd, en werden ook gedetailleerd in de dagelijkse persconferenties door de toenmalige secretaris Wanderson Oliveira (die inmiddels ook opstapte).

Het achterhouden van deze gegevens past in de strategie van de president die de bevolking wil stimuleren om terug aan het werk te gaan tijdens de pandemie. De cijfers die tot nog toe bekend zijn, ontkrachten echter het wijdverspreide idee bij de Brazilianen dat het enkel oudere mensen zijn die sterven door het coronavirus. Volgens de meest recente gegevens, van toepassing op 18.000 van een totaal van 35.000 overlijdens, was 15% van de dodelijke slachtoffers jonger dan 49 jaar.

epidemiologisch-bulletin

Een deel van de gegevens van de slachtoffers volgens leeftijdsgroep, reeds bestaande aandoeningen, ras of kleur, verdween van het “Painel” en kan nu enkel gevonden worden in een epidemiologisch bulletin, gepubliceerd op een andere pagina van de website van het ministerie. Eenmaal die pagina gevonden, dan moet er gefilterd en gezocht worden via tientallen andere pagina’s. Het jongste bulletin heeft er 72.

Het ministerie bevestigt dat deze epidemiologische bulletins wekelijks zijn, maar het jongste dateert van de week van 17 tot 23 mei. Met andere woorden, zelfs indien men erin slaagt om gedetailleerde gegevens te vinden die toegankelijk zijn voor het publiek, werden die al achterhaald. In de periode van 24 mei tot 6 juni overleden ongeveer 13.000 mensen aan covid-19. Over hen is nog niets te vinden in relatie tot leeftijdsgroepen of bestaande aandoeningen.

Het ministerie gaf een nota uit waarin gewezen wordt op de moeilijkheden om alle gedetailleerde gegevens tijdig te bekomen en te verwerken. Dagelijkse rapporten gaan echter door, maar nu iedere dag om 19h: “Het aantal besmettingen en overlijdens wordt geactualiseerd volgens het tijdstip van ontvangst van de gegevens. Het ministerie van Volksgezondheid werkt samen met de secretariaten voor gezondheid in de deelstaten en gemeentes om de cijfers vrij te geven voor publicatie”.

Brazilië registreert nu, volgens de officiële gegevens, 645.771 geïnfecteerden en 35.026 doden. De kop hiervoor in het zand steken, helpt niet, net zo min als kritiek geven op de Wereldgezondheidsorganisatie met de dreiging om eruit te stappen, zoals de president gisteren liet weten. De reden volgens Bolsonaro: “Het WHO wordt gedreven door ideologische motieven”.

Foto boven: Tijdens een ontmoeting tussen de president en een aantal evangelische predikers (niemand droeg een mondmasker) wordt luidop gebeden voor het STF (Supremo Tribunal Federal), voor het parlement, en voor een vredevol verloop van mogelijke manifestaties op zondag.

Bron

Foto: Isac Nóbrega - PR

#EduardoPazuello #NelsonTeich #BraziliëNieuwsOnline #CorreioBrasiliense #JairBolsonaro #JornalNacional #LuizHenriqueMandetta #WHO #Coronavirus #Wereldgezondheidsorganisatie #COVID19 #OGlobo

1 weergave0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page