top of page
  • Observer

Kuddedieren

PFRJ060920202

Volgens een Ibope peiling, op verzoek van de krant O Globo, zegt 38% van de ondervraagden dat de Braziliaanse bevolking de voornaamste verantwoordelijke is voor de covid-19 situatie in het land. Voor 33% moet die verantwoordelijkheid op de schouders van president Bolsonaro geschoven worden. De peiling wijst ook uit dat 71% van de Brazilianen het er mee eens zijn dat het land veel meer onder de pandemie lijdt dan gehoopt en verwacht.

De enquête, die gisteren gepubliceerd werd, geeft ook een schets weer van de ideologieën, wijzend op meningsverschillen volgens de politieke voorkeur van iedere ondervraagde.

Bij hen die zichzelf als rechts beschouwen, ziet slechts 8% Bolsonaro als de voornaamste schuldige voor het verergeren van de pandemie, terwijl 45% naar de bevolking wijst. In het linkse universum zegt 78% dat Bolsonaro de voornaamste schuldige is, tegen 15% die naar de bevolking wijst.

Andere gegevens tonen aan dat de groep die verklaart links te zijn, de pandemie als een intense impact beschouwt en meer gelooft in waardering van de wetenschap in het licht van de crisis die door het virus werd opgelegd.

Sinds het begin van de pandemie verzette president Bolsonaro zich tegen maatregelen van isolatie en sociale afstand, zoals aanbevolen door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), als een manier om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Hij is ook een sterke voorstander van hidroxichloroquine, een geneesmiddel dat geen bewezen wetenschappelijke werking heeft in de behandeling van covid-19.


BOLFlavFB

Recentelijk nam de regering een anti-vaccinatie houding aan nadat de president verklaarde tegenover zijn aanhangers dat “niemand verplicht kan worden om zich te laten inenten”. De boodschap werd gedeeld door Secom, het officiële orgaan voor communicatie van de president van de republiek, via de sociale netwerken.

Brazilië heeft al geruime tijd te kampen met een sterke polarisatie, het radicaliseren van ideeën. Ook de pandemie deed zijn intrede op dat vlak waar het debat op verschillende vlakken plaatsvindt, zoals meningsverschillen over de sociale isolering, wel of niet gebruik van een bepaald geneesmiddel, zich laten vaccineren of niet.

In het universum van de enquête bestaat de grootste groep uit het politieke centrum, met 28%. Rechts is vertegenwoordigt met 24%, terwijl 16% zichzelf links verklaart. Voor het overige zegt 8% dat ze niet weten tot welk kamp ze behoren, 7% antwoordt dat ze niet weten wat rechts of links is, en 17% geeft er de voorkeur aan om niet te antwoorden op die vraag.

De jongste cijfers van de verzamelde pers van Brazilië leveren een totaal op van 126.686 dodelijke slachtoffers, en 4.137.606 besmettingen. Het gemiddelde aantal overlijdens daalde echter met 15%, en dat betekent, volgens de persgroep, dat er sprake is van een stabiele situatie.

Kuddedieren

Het is een ook een verlengd weekend met de feestdag “7 de setembro”, waarbij de onafhankelijkheid van het land herdacht wordt. Het mooie weer op vele plaatsen van het land zorgde ervoor dat de bevolking massaal toegaf aan de drang van kuddedieren met gevulde stranden en parken als gevolg. In de staat São Paulo vertrokken gisterenochtend voor 9h meer dan 200.000 voertuigen in de richting van de kust, meer dan in hetzelfde weekend van vorig jaar.

Ondanks de nog steeds heersende pandemie, werd het snel duidelijk dat de nodige voorzorgsmaatregelen terzijde gelaten werden. De gemeentelijke agenten van de kuststad Santos hadden de handen vol met de controle op de stranden en het uitschrijven van boetes. Ook in Rio de Janeiro (en elders) liep het fout met propvolle stranden en overvolle wandeldijken.

Het bekende strand van Jericoacoara, aan de kust van Ceará, een belangrijke toeristische bestemming, kende dezelfde moeilijkheden. Ondanks de richtlijnen van de handelaars bleven de bezoekers weigerachtig tegenover het gebruik van mondmaskers, en ontstonden er enorme samenscholingen. Het onderwerp werd een topper bij Twitter met de hashtag #Jericoacoara, met memes, grappen en tegelijkertijd kritieken op de versoepeling van de quarantaine. De samenscholingen vonden plaats na een gemeentelijk decreet van 1 augustus dat de heropening toeliet van hotels en pousadas, mits het volgen van enkele protocols i.v.m. de hygiëne. Restaurants en strandkiosken mochten eveneens open, maar slechts werkend op 50% van hun normale capaciteit, en met beperkte openingsuren. Volgens de gemeente Jijoca, verantwoordelijk voor Jericoacoara, waren alle hotels en pousadas van de streek met een totaal van 7.500 bedden, volzet voor 100%.

Uiteraard is het toerisme essentieel voor de economie; kleine en grotere handelaars snakken naar een hervatting van de activiteiten. De bevolking is de beperkingen (kots)beu, zoveel is duidelijk.

Foto boven: Strand van Flamengo – Rio de Janeiro – zondag 6 september 2020

Bron

Foto's: Facebook / Tânia Rêgo - Agência Brasil 

#Ibope #Jericoacoara #Ceará #BraziliëNieuwsOnline #JairBolsonaro #WHO #Coronavirus #Secom #Santos #Hidroxichloroquine #COVID19 #FlávioBolsonaro #OGlobo #RiodeJaneiro

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page