top of page
  • Observer

Kwestie van prioriteiten

Lula-Guterres

De kost van een reis in een privé jet naar de klimaatconferentie COP27 in Egypte, zoals gedaan door verkozen president Lula, kan oplopen tot R$ 2,8 miljoen (bijna € 510.000), dit volgens Folha de São Paulo.

De krant baseerde zich hierbij op 3 prijsaanvragen: eentje bij een luchtvaart taxi bedrijf, de website Flapper voor charteren van vliegtuigen, en tenslotte de schatting van enkele specialisten in de sector executieve reizen, op voorwaarde van anonimiteit.

Lula reisde naar COP27 in een privé jet van zakenman José Seripieri Filho, bekend als Júnior, de stichter van Qualicorp en eigenaar van QSaúde. Beide bedrijven zijn actief in de sector gezondheidsverzekeringen.

Lula verdedigde zich door te stellen dat hij “voor zijn veiligheid moet zorgen”, voornamelijk in een land met “woedende bolsonaristen”, en dat de PT en de mensen die hem uitnodigden (Helder Barbalho – MDB, gouverneur van Pará en de president van Egypte, Abdul Fatah Khalil Al-Sisi) niet in de mogelijkheid verkeerden om zijn reis te bekostigen.

Het vliegtuig is het model Gulfstream, met een capaciteit voor 12 personen, en een autonomie om in één ruk naar het Afrikaanse land te vliegen, waardoor Lula, net als vele andere wereldleiders een flinke ecologische voetafdruk naliet.

Bij een tussenstop in Portugal, tijdens zijn terugkeer, en aangesproken over zijn reis, zei Lula dat hij het opnieuw zou vragen aan zijn vriend (José Seripieri Filho) indien nodig.

Er staan nog reizen op stapel, naar Argentinië en naar Uruguay, nog voor het jaareinde. De kost van heen en weer naar deze buurlanden in een dergelijke privé jet schommelen rond (minstens) R$ 140.000 (€ 25.000).

De perswoordvoerders van de verkozen president zeggen dat ze niet op de hoogte zijn van de berekening van Lula’s reis naar Egypte door de krant, en dat de afspraken van Lula in Egypte wereldwijd belangstelling opwekte en het imago van Brazilië hierdoor verbeterde, en ook dat “er geen vooruitzicht bestaat op een dergelijke reis in een vliegtuig van de FAB (Força Aérea Brasileira – de luchtmacht), niet eens werd aangeboden door de huidige regering, waarvan de president niet deelnam aan COP27”.

Er is geen budget voorzien in de begroting voor het transport van een verkozen president tijdens de overgangsperiode.

Doordat de electorale periode werd afgesloten, kan er ook geen gebruik gemaakt worden van het kiesfonds, voorbehouden voor de financiering van campagnes. De arbeiderspartij beschikt, naar verluidt, ook niet over het nodige budget om dergelijke reizen te financieren.

Raadgevers van Lula voegen eraan toe dat de reacties op de uitspraken van Lula tijdens het evenement positief waren voor Brazilië, naast de ontmoetingen die hij had met afgevaardigden uit de Verenigde Staten, China, Duitsland, Noorwegen, Spanje, de Europese Unie en de Verenigde Naties.

Allemaal mooi maar uiteindelijk draait het erom dat Lula in de toekomst mogelijk een rekening gepresenteerd krijgt en dat is wel het laatste wat de nieuwe regering nodig heeft. Het Lava Jato onderzoek delfde het onderspit maar ligt nog vers in het geheugen van miljoenen Brazilianen, al dan niet woedende bolsonaristen.

Foto boven: Lula ontmoet de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Antonio Guterres, tijdens COP27.

Bron

Foto: Fotos Públicas - Kiara Worth

#Qualicorp #Egypte #QSaúde #JoséSeripieriFilho #Gulfstream #AntonioGuterres #HelderBarbalho #FolhadeSãoPaulo #Lula #AbdulFatahKhalilAlSisi #COP27 #BRNieuws

0 weergaven0 opmerkingen
bottom of page