top of page
  • Observer

Léo Pinheiro: Ik ben geen leugenaar!

Leo-Pinheiro

De aannemer Léo Pinheiro (foto), ex-president van het bouwbedrijf OAS, besloot voor het eerst sinds hij achter de tralies zit, om de stilte te doorbreken. In een brief die hij stuurde naar de krant Folha de São Paulo, bevestigt de belangrijkste getuige in de zaak van het triplex-appartement in Guaruja (SP) waardoor ex-president Lula veroordeeld werd, zijn beschuldigingen tegen de grote PT-leider, zegt dat al die beschuldigingen gestaafd werden met bewijzen en dat het niet waar is dat hij zijn bekentenissen aanpaste om een gerechtelijk akkoord te bekomen.

“Ik bevestig categoriek dat ik nooit mijn versie van de feiten wijzigde of een andere versie verzon, en dat ik nooit onder druk gezet werd, of bedreigd door de federale politie of door het federale openbare ministerie”, zo schrijft Pinheiro.

“Mijn optie om te kiezen voor een ‘delação premiada’ (gerechtelijk akkoord in ruil voor strafvermindering) ontstond in de helft van 2016, toen ik nog in vrijheid was en niet nog niet opgepakt werd in het kader van het Lava Jato onderzoek. Ik koos dus niet voor een gerechtelijk akkoord onder druk van de autoriteiten, maar omdat ik besloten had dat dit de manier was om mijn fouten recht te zetten”.

Léo Pinheiro schrijft ook dat zijn “verplichting met de waarheid onbeperkt en totaal is”, en, “Daarom wordt de opheldering van ongeoorloofde feiten die ik heb uitgeoefend of waarvan ik op de hoogte was, altijd ondersteund door voldoende en stevige bewijzen. Het is een weg zonder terugkeer. Ik ben geen leugenaar en ook niet het slachtoffer van bekentenissen onder dwang. De geloofwaardigheid van mijn verslag kan gestaafd worden in de context van getuigen en documenten”.

De ex-OAS leider besloot deze brief naar de Folha de São Paulo te sturen nadat de krant vorige zondag schreef dat de aannemer met wantrouwen behandeld werd door de Lava Jato aanklagers, dit na een analyse van de berichten die door de website The Intercept werden onthuld. Volgens de krant tonen die berichten aan dat Pinheiro pas als geloofwaardig werd beschouwd door de onderzoekers nadat hij zijn versie van de feiten m.b.t. het appartement in Guarujá, verbouwd voor ex-president Lula door zijn bedrijf, enkele malen wijzigde.

De onderhandelingen tussen de advocaten van Pinheiro en de openbare aanklagers werden opgestart in februari 2016. Het onderzoek naar de verhoudingen tussen Lula en de aannemers (OAS en Odebrecht) was toen al in een gevorderde staat, en de procureurs beschikten reeds over de informatie m.b.t. de verbouwingen in dat triplex-appartement en in het buitenverblijf (sítio) in Atibaia.

Léo Pinheiro was al veroordeeld door rechter Sérgio Moro wegens het betalen van smeergeld aan kaderleden van Petrobras. Pinheiro ging in beroep en wachtte het oordeel af in vrijheid, vrezend dat hij zou worden gearresteerd indien dat beroep afgewezen werd.

De berichten die een anonieme bron aan de website The Intercept bezorgde en geanalyseerd werden door The Intercept en de Folha de São Paulo, tonen aan dat de procureurs in de eerste fase van de onderhandelingen voor een gerechtelijk akkoord (tot op vandaag niet gehomologeerd door het gerecht) met Pinheiro, geïrriteerd waren. Januário Paludo, een van de procureurs, zei o.m.: “Léo Pinheiro moet opgepakt worden. Zij (OAS) zeggen erg weinig”. Léo Pinheiro omschreef de verbouwingen toen als een manier om Lula te bedanken, zonder tegenprestaties. De procureurs hechtten daar weinig geloof aan.

Pinheiro zou zijn versie van de feiten tweemaal gewijzigd hebben. In 2017 zei hij tegen Sérgio Moro dat het appartement in Guarujá van Lula was, en bevestigde dat de kosten van de verbouwingen, uitgevoerd door OAS, alsmede die van het buitenverblijf in Atibaia, afgetrokken werden van de beloofde steekpenningen aan de PT in ruil voor de contracten die afgesloten werden tussen OAS en Petrobras. De verdediging van de ex-president stelde toen de vraag of het hier om een bekentenis ging om een gerechtelijk akkoord te bekomen, en of Pinheiro een of ander voordeel bekwam door Lula te beschuldigen.

In de brief die Pinheiro naar de krant stuurde, zegt de aannemer dat hij nooit een verschillende versie bekende over het triplex appartement: “De eerste keer dat ik ondervraagd werd door de autoriteiten over de zogenaamde triplex-affaire, was op 20 april 2017, door rechter Sérgio Moro. Het materiaal dat mijn uitleg bevestigd, werd in beslag genomen in mijn woning, op de zetel van OAS, in de woning van ex-president Lula en in de zetel van het Lula-instituut. Er bestaat geen enkele mogelijkheid dat ik, Léo Pinheiro, verschillende versies zou gebracht hebben, omdat al die bewijzen al werden gevonden voor mijn arrestatie. Het appartement werd nooit te koop aangeboden omdat ex-president Lula de ware eigenaar was. De verbouwingen in het appartement gebeurden volgens de aanwijzingen van Lula en zijn familie. Ik moet eraan toevoegen dat die verbouwingen geen geschenk waren”.

Vanuit zijn cel herhaalt Pinheiro de beschuldigingen tegen Lula die hij eerder uitte tijdens de processen, detailleert de bezoeken aan het triplex appartement in het gezelschap van de ex-president, en bevestigt tenslotte dat zijn bekentenissen tegenover de gerechtelijke instanties op een spontane en vrijwillige manier gebeurden, zonder enig voorenbepaalde gunst, en zelfs het recht opgaf om te zwijgen, zoals bepaald in de grondwet: “De bewijzen die deel uitmaken van het proces, zijn bijzonder duidelijk en vernietigend”, zo schrijft hij.

Léo Pinheiro, momenteel opgesloten in Curitiba, begon te onderhandelen met de Lava Jato onderzoekers in 2016. Zijn onthullingen over het triplex appartement in Guarujá, in het verhoor door de toenmalige rechter Sérgio Moro, waren bepalend in de beschuldigingen tegen ex-president Lula. Het gerechtelijk akkoord met Pinheiro werd afgesloten aan het einde van vorig jaar.

Bron

Foto: Arquivo - Agência Câmara

#LéoPinheiro #OAS #SítioAtibaia #BraziliëNieuwsOnline #LavaJato #Odebrecht #TheIntercept #Guarujá #Petrobras #Lula #SérgioMoro

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page