top of page
  • Observer

Lanceringscentrum Alcântara

Temer-Alcantara

De regering Temer wil dit jaar nog een akkoord afsluiten met de Amerikaanse regering over de lanceringsbasis van Alcântara, aan de kust van de deelstaat Maranhão. Wat staat er op het spel?

Het was in 1979, bijna 40 jaar geleden, dat de militaire dictatuur het project “Missão Espacial Completa Brasileira” in het leven riep. Na drie mislukte pogingen om satellieten te lanceren (VLS – Veículos Lançadores de Satélites) waarvan eentje resulteerde in de dood van 21 mensen, zoeken Michel Temer en zijn regering naar een nieuw realistisch voorstel om de basis te activeren i.s.m. de Amerikanen, als het kan, dit jaar nog. Het objectief: het genereren van inkomsten door de basis te verhuren aan landen en bedrijven die satellieten wensen te lanceren om rond de aarbol te cirkelen. De basis CLA (Centro de Lançamento de Alcântara) is in handen van de Braziliaanse staat en wordt beheerd door de luchtmacht.

Base-Maranhao

De ligging van de basis wordt beschouwd als een van de meest gunstige van de planeet, dit wegens de nabijheid van de evenaar waardoor er tot 30% kan bespaard worden op brandstoffen. Brazilië zelf slaagde er nooit in om een lancering te doen lukken. Een samenwerking met Oekraïne sinds 2007 slokte al een budget op van R$ 480 miljoen, zonder dat het objectief bereikt werd.

In 2000 werd er al een akkoord afgesloten met de USA, maar het initiatief stuitte op kwesties van nationale soevereiniteit. De tekst voorzag beperkingen in de toegang van de basis die enkel zou toegestaan zijn voor de Amerikanen, het binnenkomen van containers waarvan de inhoud niet mocht geïnspecteerd worden, en zelfs het verbod dat bepaalde landen gebruik zouden mogen maken van de basis.

De Braziliaanse regering zoekt nu naar een nieuwe overeenkomst die mogelijke politieke hindernissen zou vermijden. Een eventueel akkoord moet namelijk vooraf goedgekeurd worden door het parlement. Verdedigers van een nieuw akkoord zeggen dat het onmogelijk is om de basis te commercialiseren zonder een akkoord met de Verenigde Staten, omdat zij de moderne technologie omtrent de ruimte als geen ander domineren. Zij drukken er zelfs op om de term “Centro de Lançamento” te gebruiken i.p.v. “Base de Alcântara”, bezorgd omwille van een mogelijk militair imago.

Voormalige minister van buitenlandse zaken Celso Amorim was, en is nog steeds een tegenstander van een akkoord met de Amerikanen. Hij vindt dat de sector moet ontwikkeld worden d.m.v. investeringen van de Braziliaanse staat, zonder akkoorden die de Braziliaanse soevereiniteit in het gedrang kunnen brengen: “Een akkoord dat zegt dat wij niet onze eigen satelliet mogen lanceren (ontwikkeld i.s.m. de Chinezen) is absurd. Er bestaan hogere waardes dan onmiddellijk financieel gewin. Wij mogen geen enkel stukje van ons territorium afstaan. Het begint in Alcântara en voor je het weet zitten ze in Amazonië”, aldus Amorim.

Bron: BBC Brasil

Foto's: Marcos Corrêa - PR - Agência Espacial Brasileiro

#Oekraïne #Alcântara #VLS #BraziliëNieuwsOnline #CelsoAmorim #Maranhão #MichelTemer #CLA

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page