top of page
  • Observer

Landbouwsector voorspelt een miljardenverlies


Supremo Tribunal Federal, Marco Temporal

Zoals gemeld zorgde de beslissing van het hoogste gerechtshof om het Marco Temporal criterium niet in te voeren, voor ontevredenheid in het Parlement. Ook de lanbouwsector en industrie is allesbehalve gelukkig met de uitspraak. Maar waarom zijn ze zo bezorgd? Hun argumenten worden opgesomd in een vraaggesprek dat gisteren gepubliceerd werd in de Folha de São Paulo.


"Het Parlement moet de verantwoordelijkheid nemen voor de vertraging bij het bespreken van de parameters voor de afbakening van inheemse gebieden, en verder gaan met het wetsontwerp dat al zeventien jaar in behandeling is."

Voor de vice-president van de Braziliaanse Vereniging van Katoenproducenten, Paulo Sergio Aguiar, zou het voorstel de beslissing van het STF (hoogste federale gerechtshof) om de invoering van het Marco Temporal criterium ongedaan te maken, terzijde kunnen schuiven. De sector bereidt zich echter al voor om zich te mobiliseren voor een grondwetswijziging.


Volgens Aguiar zal de beslissing van het Hooggerechtshof agrarische chaos in het land veroorzaken en miljarden dollars van de handelsbalans wegnemen door gebieden, die momenteel productief zijn, niet levensvatbaar te maken en aldus zouden blijven indien de reservaten uitgebreid worden.


Hij zegt ook dat het besluit van de rechters een verrassing was omdat de sector hoopte op een kleine wijziging van de bestaande regels: "Een oplossing voor deze inheemse kwesties sleept al 35 jaar aan (sinds de grondwet van 1988) door de traagheid van de Braziliaanse overheid, en wij hadden verwacht dat er een objectief standpunt zou komen over de afbakening van de gronden van de inheemse bevolking."


En wat zou dat objectieve standpunt dan zijn?


"Iets wat je kan afmeten. De grondwet van 1988 stelde vijf jaren ter beschikking voor een afbakening, tot 1992 en 1993. Er zou een gehoor gegeven worden aan de eisen van de indianen, en nieuwe eisen zouden niet voldaan worden omdat er een deadline bestond, maar kijk, dan gaat een antropoloog met hen praten en krijgt te horen 'Mijn overgrootvader verbleef hier, mijn betovergrootvader kwam vissen in dit meer' en voegen ze eraan toe dat het een inheems gebied is. Hoe bewijs je dat? Er bestaat geen materieel bewijs."


Aguiar denkt dat Funai (Fundação Nacional dos Povos Indígenas), o.l.v. een lid van de inheemse volkeren, nu de processen van nieuwe gronden om er reservaten van te maken, zal versnellen, door ganse ploegen antropologen ernaar toe te sturen om gronden af te bakenen. Hij heeft het over 478 verzoeken die opgemaakt werden voor analyse en voorspelt een groot landprobleem in Brazilië.


Verlies


De sector beweert dat deze kwestie een verlies van US$ 42,73 miljard per jaar gaat opleveren. Maar waarop is dat cijfer gebaseerd?


"Deze verliezen werden berekend door de entiteit 'Observatório Jurídico do Agro', verbonden aan het parlementair front van landbouw (FPA) die alle verzoeken voor uitbreiding van reservaten analyseerde die reeds ingediend werden, en de 478 die in aantocht zijn."


Dit leidt tot de conclusie dat de reservaten in omvang kunnen verdubbelen, gebieden die nu al gebruikt worden voor landbouw, veeteelt en waar zelfs steden bestaan: "Door de extrapolatie worden die gebieden getroffen en zal er niets meer geproduceerd worden. Indianen domineren niet over een gebied, ze bezitten ze enkel. Deze gronden waren al productief maar dat zal dan niet meer het geval zijn. Voor de indianen hebben deze gronden weinig toegevoegde waarde omdat zij de voorkeur geven aan een afgesloten gebied met vegetatie, dieren, fruit, een veld met cassave en wat maïs. Nu is er geen vegetatie meer, die moet opnieuw geplant worden, zoniet wordt het een woestijn."


Aguiar vindt dat het Parlement hierin zijn verantwoordelijkheid moet nemen: "Het wetsvoorstel dat momenteel in de Senaat ligt, is al 17 jaar in behandeling. Wij denken dat dit voorstel de beslissing van het STF opzij kan schuiven, maar als dat niet het geval is, laat het dan gebeuren via een wijziging van de grondwet."


Folha de São Paulo


Foto boven: Afgevaardigden van de inheemse volkeren volgen de zitting bij het STF over het Marco Temporal criterium, uiteindelijk afgewezen door een meerderheid vn de rechters, tot grote vreugde van de indianen. Fotos Públicas - Carlos Moura/SCO/STF

5 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page