top of page
  • Observer

Landeigenaars vormen een front tegen de MST


Grootgrondbezitters uit tientallen municípios (gemeentes) van Bahia organiseren zich om te reageren op de MST (Movimento dos Trabalhadores Rurais Sem Terra) en op de aangekondigde golf van invasies onder de noemer "Abril Vermelho". Het plan van de "fazendeiros" om zich te verweren tegen die invallen werd gedoopt met de naam "Invasão zero".


Volgens CNN Brasil staan er 800 landeigenaars op de lijst, afkomstig uit 130 van de 417 Baiaanse gemeentes, met de belangrijkste kernen in Itabuna, Ipaú, Itapetinga, Eunápolis, Santo de Jesus en Vale do Jiquiriçá. Het initiatief kent zijn oorsprong in Santa Luzia waar een kleine groep eigenaars er in slaagde om een invasie van de MST tegen te houden. Sindsdien groeide de beweging aan. Landbouw associaties en rurale syndicaten vormden een basis voor samenkomsten. Gemeentebesturen uit andere regio's sloten zich aan.


Wilson Paes Cardoso, de voorzitter van het consortium Chapada Forte, gaf een nota uit waarin hij zijn steun bevestigt aan de landbouwhervorming. Hij schrijft erbij de onteigening de correcte weg is, en dat hij daarom absoluut niet akkoord gaat met eender welke invasie of bezetting van gronden omdat dit om acties gaat die de grondwet en het recht op eigendom kwetsen, en gerechtelijke onzekerheid veroorzaken.


Grondbezitter Luis Uaquim drukt het zo uit: "Onze beweging is een reactie op de regering Lula. Die regering zal zich op diverse vlakken moeten aanpassen omdat er dingen zijn waarvan hij denkt dat ze mogen, maar in werkelijkheid niet meer. De dag van 1 april is de sleutel. De MST spreekt over Abril Vermelho omdat zij ervan houden om gronden in te nemen. Wij zijn waakzaam. Tijdens de vorige regering (Bolsonaro) stopten ze ermee omdat de regering het niet toeliet. Dus organiseren wij ons en onze beweging zal aangroeien en een nooit eerdere geziene omvang krijgen. Het is een bom die klaar is om te ontploffen omdat er conflicten kunnen uitbarsten op het moment dat de indringers verwijderd worden".


Uaquim zei wel dat er geen wapens mee gemoeid zijn: "Onze groep is duidelijk. Er mogen geen vuurwapens aan te pas komen. Wij zetten in op druk. Indien zij met 100 indringers komen, dan drukken wij op de knop en gaan ernaar toe met 1.000 mensen".


Niet alleen in Bahia groeit er weerstand tegen de MST. De gouverneurs van Goiás en Minas Gerais stuurden gelijkaardige boodschappen uit. Romeu Zema (MG) publiceerde een video waarin hij zegt: "Omheiningen moeten gerespecteerd worden". Ronaldo Caiado: "Zolang ik gouverneur ben van Goiás, komen er geen invasies in mijn deelstaat".


Mauro Mendes, gouverneur van Mato Grosso zei dat er in zijn staat een zero tolerantie toegepast wordt m.b.t. de MST. Tarcísio de Freitas, gouverneur van São Paulo, liet onlangs José Rainha oppakken, de leider van de beweging Frente Nacional de Lutas, na een reeks invasies in de carnavalperiode.


Xico Graziano (70), voorheen (1995) voorzitter van Incra (Instituto Nacional de Colonização e Reforma Agrária) onder de regering Fernando Henrique Cardos, stond onlangs een interview toe aan de Estadão. Daarin bevestigde hij dat de grondbezitters zich zullen organiseren tegen de invallen: "De democratische rechtsstaat geldt zowel voor links als voor rechts".


Hij legt uit dat het drama van de landbouw uitgelegd kan worden door technologische uitsluiting. Graziano vindt dat de verandering begint bij de scholing: "Het deficit in de landbouw begint op de schoolbanken. Een uitgebreide opvoeding op het vlak van landbouw zou een groot verschil uitmaken en honderden kleine producenten moderniseren. Er moet geïnvesteerd worden in kennis, en dat is niet wat de MST doet".


De ex-voorzitter legt ook uit dat er een sociaal programma moet komen, kredieten voor de kleine landbouwer. Maar hij zegt erbij dat de kosten een barriére vormen: "De prijs van een gemiddelde lap grond, groot genoeg om er aan winstgevende landbouw te doen, is ongeveer een half miljoen R$. Wie wil aan politiek doen aan een dergelijke kostprijs? Maak de rekening. Je geeft iemand zo 'n een stuk grond en je veroordeelt hem tot een lijdensweg. Het is daarom dat 70 tot 80% na twee jaren hun grond verkoopt. De situatie is tragisch".


"De landbouwhervorming is geen onderwerp voor de 21ste eeuw. Ze heeft geen enkele productieve noch politieke zin. Ik zou de helft van de geld investeren in landbouwopvoeding. De manier om kanslozen naar het veld te brengen is opvoeding. Er bestond nooit een echte opleiding op dat vlak, integendeel, landbouwscholen sluiten hun deuren. Het onderzoek in de rurale economie toont aan dat de grond voorheen de belangrijkste factor was voor productie, vandaag is dat de technologie".


CNN Brasil - Estadão


Foto: José Cruz/Agência Brasil

15 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page