top of page
  • Observer

Lava Jato onderzoekers in opspraak

Moro-S

De website The Intercept Brasil (van de journalist Glenn Greenwald) publiceerde gisteren fragmenten uit boodschappen, uitgewisseld tussen de huidige minister en voormalige rechter Sérgio Moro, en leden van het Lava Jato onderzoeksteam, waaronder procureur Deltan Dallagnol. Volgens het team van de website werden de fragmenten, afkomstig van gesprekken via een app voor smartphones (Telegram), ter beschikking gesteld door een bron die geheim wil blijven. De uitgewisselde boodschappen wijzen op een “verboden samenwerking” tussen de rechter van destijds, verantwoordelijk voor de veroordelingen in het Lava Jato onderzoek in Curitiba, en de procureurs die de betrokkenen beschuldigden van corruptie in het gelijknamige schandaal.

De begeleidende tekst bij de artikelen van The Intercept (hier te lezen in het Engels), zegt o.m. dat de boodschappen kenmerken vertonen van “onethisch gedrag, en uitwisselingen waarbij Brazilië en de rest van de wereld recht hebben om hiervan op de hoogte gesteld te worden”. Het gaat volgens de website om “interne discussies en bijzonder controversiële houdingen, gepolitiseerd, en die de wettelijkheid van de Lava Jato task force in twijfel trekken”.

Sérgio Moro

De voormalige rechter reageerde in een uitgegeven nota, zeggende dat de inhoud van de “veronderstelde boodschappen” geen enkele “abnormaliteit aanduiden in betrekking met zijn optreden als magistraat”. Volgens de minister gaat het om sensatie en werden de fragmenten uit hun context gerukt. Moro betreurt ook dat de website niet onthult wie de fragmenten naar hen toe lekte, de onbekende bron beschuldigend van criminele invasie van de telefoontoestellen van de procureurs. Vorige week maakte het ministerie van justitie bekend dat een poging tot invasie van de telefoon van de minister werd verijdeld waardoor Moro onmiddellijk het gebruik ervan stopte. De zaak wordt onderzocht door de federale politie.

Dallagnol-D

Procureur Deltan Dallagnol (foto) liet via Twitter weten dat hij het als natuurlijk beschouwd dat de leden van het openbaar ministerie contacten hebben met de onderzoeksrechter die hun beschuldigingen onderzoekt. Hij voegde eraan toe dat de Lava Jato procureurs zich niet zullen plooien naar deze “immorele en illegale invasie, noch naar een mogelijke chantage of pogingen om hun persoonlijk en professioneel leven aan de kaak te stellen”.

Ook het openbare ministerie van Paraná reageerde door te stellen dat het “absoluut normaal is dat er vooraf gedebatteerd wordt over feiten en bewijzen vooraleer een beschuldiging in te dienen, dit om zwakke argumenten te vermijden in het nadeel van de beklaagden”.

Moro en de procureurs klagen er ook over dat, naast het publiceren van de fragmenten, zij niet vooraf gecontacteerd werden door de website. The Intercept zegt dat zij dat niet deden om te vermijden dat de publicatie gerechtelijk zou verboden worden. Voor de auteurs wordt de publicatie verrechtvaardigd door het “publieke belang”: “Het belang van deze onthullingen wordt verklaard door de ongekende gevolgen van de acties in het Lava Jato onderzoek in de voorbije jaren”, zo klinkt het.

Bron

Foto's: Marcelo Camargo - Fabio Rodrigues Pozzebom / Agência Brasil

#DeltanDallagnol #BraziliëNieuwsOnline #LavaJato #TheIntercept #GlennGreenwald #SérgioMoro

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page