top of page
  • Observer

Leger in Rio: de kritieken

Exer02

De tussenkomst van het Braziliaanse leger in Rio de Janeiro, eerder hier gemeld, werd begin deze week met een grote meerderheid in kamer en senaat goedgekeurd. De strijdkrachten hebben nu de volledige leiding over alle veiligheidsoperaties in de veelgeplaagde parel van het Braziliaanse toerisme. Een en ander verloopt niet zonder kritiek, zowel door tegenstanders van het decreet als van diegenen die de leiding hebben op de uitvoering ervan.

Deze laatsten maken zich voornamelijk zorgen omtrent de wettelijkheid van de toekomstige acties die de vrede en de veiligheid moeten herstellen. Generaal Augusto Heleno Ribeiro Pereira: “De kans op slagen is niet klein, het moet gewoon werken. Maar we hopen wel dat het leger juridisch gesteund wordt en dat er voldoende flexibiliteit is om alles te doen wat moet gedaan worden”.

De huidige commandant van het Braziliaanse leger, generaal Eduardo Villas Bôas is het hiermee eens, gaat nog verder en verklaart dat zijn troepen “garanties nodig hebben om te handelen zonder het risico van een nieuwe waarheidscommissie in de toekomst”.

De Waarheidscommissie werd in 2011 door de Braziliaanse regering geïnstalleerd om ernstige mensenrechtenschendingen te onderzoeken die werden gepleegd tijdens de militaire dictatuur van Brazilië (1964-1985), waarbij verschillende militairen schuldig werden bevonden aan marteling en zelfs aan de dood van degenen die zich tegen het regime verzetten.

Exer01

Tegenstanders van het decreet, uitgevaardigd door president Michel Temer, zeggen dat als deze garanties aan de strijdkrachten worden gegeven, dit hetzelfde zal zijn als een “vergunning om te doden”.

“De rol van de strijdkrachten wordt historisch gekenmerkt door de toename van het aantal schendingen van rechten, opererend in de logica van “de strijd tegen de vijand” en dat zijn, volgens deze logica, de zwarte bevolking, de arme bewoners van sloppenwijken en periferieën. Deze kritiek komt van de Nationale Raad voor de Rechten van de Mens (CNDH), die verbonden is met het ministerie van mensenrechten.

Tegenstanders bekritiseren ook de tekst van het decreet die het mogelijk maakt om hele straten of gebieden te doorzoeken en in beslag te nemen, zonder een wettelijke specificatie dat het om bepaalde individuen gaat.

Torquato-Jardim

Minister van Justitie, Torquato Jardim (foto), zegt dat ganse gebieden, huizen en bedrijven moeten kunnen onderzocht worden omdat het hier om binnenlandse vijanden gaat, criminaliteit van binnenuit: “Iedereen kan een vijand zijn, ze hebben geen uniformen. Je moet tegen alles en iedereen voorbereid zijn, de hele tijd”, rechtvaardigde Jardim eerder deze week in een interview met de krant Correio Braziliense. Jardim zei echter dat bij alle huiszoekingen de rechten van de individuen strikt zouden worden gehandhaafd.

Met het escalerende geweld in de staat en het alarmerende aantal politieagenten dat de laatste maanden is gevallen, zowel in dienst als in burger, gaf de federale regering toe aan de oproepen van de gouverneur van Rio, Luiz Fernando Pezão voor een actievere betrokkenheid van federale troepen bij de misdaadbestrijding, hoewel voor velen werd het besluit te haastig en zonder veel planning genomen.

Foto's: Tânia Rêgo - Agência Brasil
Brunno Dantas - TJRJ

#BraziliëNieuwsOnline #Waarheidscommissie #TorquatoJardim #AugustoHelena #EduardoVillasBôas #RiodeJaneiro

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page