top of page
  • Observer

Leger ziet risico op geweld tijdens verkiezingen

Exer

President Bolsonaro gaf vandaag toe tijdens een interview met het YouTube-kanaal Cara a Tapa dat er dingen misliepen tijdens de militaire dictatuur, daarbij verwijzend naar “vuistslagen, klappen of verdrinking”.

“Niemand zal ontkennen dat dit gebeurde. Maar men kan ook niet ontkennen dat de andere kant ook te lijden kreeg”, aldus Bolsonaro tegen de interviewer Rico Perrone die het vermeed om vragen te stellen die de president in verlegenheid konden brengen.

CaraTapa

De strijdkrachten zien inmiddels wel een risico op uitbarstingen van geweld tijdens de verkiezingen en monteren een veiligheidsysteem.

De inschatting werd gemaakt tijdens een samenkomst van 16 generaals die deel uitmaken van het hoogste commando van het leger, in de eerste week van augustus.

Om te kunnen ingrijpen zorgen regionale commando’s ervoor dat bataljons aanwezig zullen zijn in de kazernes om opgeroepen te worden indien nodig, tijdens de verkiezingen.

Het is een traditie dat dergelijke bataljons klaarstaan op de dagen van de stemmingen in deelstaten die daarom verzoeken. Bij vorige verkiezingen bestond er nooit een aanleiding tot dergelijk ingrijpen.

Strategieën om op dit scenario te reageren, worden al besproken met vertegenwoordigers van het leger en deelstaten die voor de eerste ronde steun van de strijdkrachten moeten vragen voor de veiligheid en logistiek, zoals Rio de Janeiro en Tocantins.

Enkele generaals gaven toe aan de krant Folha de São Paulo dat de dood van PT-militant Marcelo Arruda, vermoord door bolsonarist Jorge Guaranho in Foz de Iguaçú op zijn verjaardag, de rode lamp deed flikkeren voor mogelijk geweld bij de verkiezingen.

Het leger bereid zich al sinds het begin van dit jaar voor om incidenten te voorkomen, gerelationeerd aan de verkiezingsperiode. Daarom werd het tijdsschema aangepast waarbij 67 geplande militaire oefeningen voor dit jaar uitgevoerd worden tot september. Vanaf dan blijft het ganse leger paraat voor eventuele noodzakelijkheden.

Bron

Foto's: Reproductie YouTube - Antonio Cruz/Agência Brasil

#YouTube #CaraaTapa #JairBolsonaro #FozdeIguaçú #MarceloArruda #RicoPerrone #FolhadeSãoPaulo #JorgeGuaranho #Tocantins #BRNieuws #RiodeJaneiro

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page