top of page
  • Observer

Let’s have a party

Sena

Wie zich afvraagt waarom Brazilië moeite heeft om er weer bovenop te komen, moet, naast de politieke en andere problemen van het land, gewoon even opletten wat de heren en dames parlementairen uitspoken in de periode tussen het WK en het opstarten van de kiescampagnes. Journalist Helio Gurovitz (O Globo) keek het even na en lijstte het op in zijn blog.

Terwijl de Brazilianen met open mond stonden te kijken naar de stuntelige poging van de PT om Lula te bevrijden uit zijn netelige situatie, begon men in de Kamer, de Senaat en zelfs bij het STF met geniepige ingrepen die bepaalde groepen privileges toekennen waarvan de grote meerderheid van de Brazilianen verstoken blijft. De genomen maatregelen in het parlement dragen een prijskaartje van meer dan 100 miljard, gedragen door de begroting.

Een van die maatregelen met forse impact is het omkeren van het besluit waardoor ambtenaren geen loonsverhogingen zouden toegekend worden in 2019, dit naast het creëren van nieuwe postjes. Dit alles zal resulteren in een extra kost van 17,5 miljard. Er werd ook een prijzentabel goedgekeurd die een minimum vastlegt voor de prijzen van het vrachtvervoer, dit onder druk van de voorbije staking die het land meer dan een week in een wurggreep hield. Bovendien worden de opgelegde boetes tijdens die staking gewoon geschrapt, alsmede verkeersboetes die toen uitgedeeld werden. Wie zich braafjes aan de verkeersregels houdt, snelheidslimieten respecteert, nergens parkeert waar het niet mag en niet voorbijsteekt waar dat verboden is, krijgt… helemaal niets.

Ook extra en veel kostende voordelen werden toegekend aan bedrijven die onder het fiscaal systeem Super Simples opereren. Deze bedrijven betalen sowieso al veel minder belastingen dan de anderen. In januari van dit jaar werden er 471.000 van deze belastingplichtigen uitgesloten van het systeem omdat zij hun fiscale verplichtingen niet, of te laat nakwamen. 158.000 van hen betaalden ondertussen en zijn weer in regel met de fiscale wetten. Veel te goed is half zot, zo klinkt het gezegde. De Senaat gaf de absolutie aan de 313.000 overigen die hun situatie weer kunnen regulariseren aan uitzonderlijke voorwaarden: een korting van 90% op de intresten, 70% op de boetes en 100% op juridische kosten. De senatoren lieten het hier niet bij en herstelden de fiscale gunstmaatregelen, afgenomen van de frisdrankensector om de gedane toegevingen aan de vrachtwagenvervoerders te compenseren.

De volksvertegenwoordigers lieten zich niet onbetuigd en staan toe dat elektriciteitsleveranciers hun verliezen door piraataansluitingen, in Brazilië gekend als ‘gato’, doorrekenen aan de welbewuste consument die zijn rekeningen netjes op tijd betaalt. Dergelijke ‘gato’ aansluitingen komen veelvuldig voor in Brazilië, niet alleen elektriciteit maar ook andere nutsvoorzieningen als water, kabeltelevisie e.d. meer.

Minister/rechter Cármen Lúcia van het STF herzag tijdens de vakantie van haar collega’s de regels voor het uitbetalen van overlijdenspensioenen aan kinderen van militairen, ouder dan 21 jaar. Deze pensioenen werden geblokkeerd omdat er zoveel fraudes vastgesteld werden, naast het uitbetalen van extreem hoge pensioenen. De herziening van de voorzitster van het hof zal 1 miljard per jaar kosten aan de staatskoffers.

Foto: Valter Campanato - Agência Brasil

#BraziliëNieuwsOnline #Senado #HelioGurovitz #Congresso #CarmenLúcia #OGlobo #SuperSimples

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page