top of page
  • Observer

Leve de Chinezen!

XiJinpingEduardoBolso

Vicepresident Hamilton Mourão nam vandaag deel aan een evenement, gewijd aan de relatie tussen Brazilië en China. Hij hield er de openingstoespraak en deed een poging om de loftrompet af te steken over het partnerschap met het Aziatische land. Zijn verklaringen komen kort nadat zoon 03, volksvertegenwoordiger Eduardo Bolsonaro, een nieuwe controverse veroorzaakte met de Chinezen vanwege de 5G technologie.

Mourão benadrukte het belang van de technologische kennis van de Chinezen, in de context van duurzame ontwikkeling. Hij zei dat de werkelijkheid na de pandemie zal gestuurd worden door een zoektocht naar economische ontwikkeling, en dat China hierin een belangrijke rol zal vervullen. Hij verwees hierbij ook naar het milieu:

“Roofzuchtige praktijken, kenmerkend voor de illegale bezetting van gebieden, worden bij wet bepaald en aan banden gelegd. Onderdrukken volstaat echter niet. Er moet waarde toegevoegd worden, inkomsten genereren uit duurzame activiteiten. Er zijn maar weinig economische partners die hiertoe zoveel middelen hebben als China. Het milieuthema moet een reden zijn voor internationale samenwerking en eenheid”

Mourão benadrukte dat Brazilië en China hun eigen ontwikkelingsmodellen niet kunnen opgeven, en prees de toespraak van de Chinese leider Xi Jinping: “De Chinese regering laat geen twijfel bestaan over de nieuwe dynamiek van de wereldgroei. President Jinping legde de nadruk op dit proces dat hij in zijn VN-toespraak omschreef als een ‘groene revolutie’. Nieuwe Chinese duurzaamheidsstrategieën bieden kansen om onze relaties op economisch vlak uit te breiden en te diversifiëren”.

Volgens de vicepresident was de handel met China de belangrijkste motor van de Braziliaanse landbouwindustrie, en is het nodig om het partnerschap uit te breiden naar andere economische sectoren.

Eduardo Bolsonaro X China

Vorige maandag insinueerde Eduardo Bolsonaro dat de communistische partij van China een “vijand van de vrijheid” is, en dat “het Aziatische land niet zal aarzelen om het 5G-netwerk te gebruiken om toegang te krijgen tot gegevens van burgers en bedrijven”. Een dan later reageerde de Chinese ambassade in Brasília en dreigde ermee dat de uitspraak van de voormalige kandidaat ambassadeur (in de USA) de relatie tussen beide landen in het gedrang kan brengen. Het gedrag van de presidentszoon wordt door velen beschouwd als dat van een olifant in een porseleinwinkel. Er gaan zelfs stemmen op om hem de leiding van de Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken af te nemen. Ondertussen haastte hij zich om de gewraakte uitspraak te verwijderen uit zijn sociale media.

Mourão probeerde de zaak te sussen en zei dat het “slechts ging om een uitspraak”, en dat de eerder vermelde Kamercommissie geen deel uitmaakt van de regering.

Bron

Foto: Fotos Públicas - Luis Macedo - Câmara dos Deputados
Valter Campanato - Agência Brasil

#HamiltonMourão #5G #XiJinping #EduardoBolsonaro #BRNieuws

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page