top of page
  • Observer

Lexotan in de aders

51266868869_fbf6a3cc02_c

Generaal Augusto Heleno (foto), minister van het kabinet voor Institutionele Veiligheid (GSI), deed gisteren een heftige aanval op het hooggerechtshof STF (Supremo Tribunal Federal) en zei dat hij dagelijks psychiatrische geneesmiddelen “in de aderen” moet spuiten om te verhinderen dat hij president Bolsonaro zou aansporen om een meer drastische houding aan te nemen tegenover het tribunaal. Hij legde die verklaring af tijdens een gesloten evenement van de Braziliaanse geheime dienst Abin (Agência Brasileira de Inteligência). Het nieuws werd bekendgemaakt door het portaal Metrópoles die over een opname beschikt van de woorden van de generaal.

Tijdens zijn toespraak bevestigde Heleno dat het STF “het touw probeert te rekken totdat het knapt” in de relatie met de uitvoerende macht, en dat “hij bidt opdat Bolsonaro volgend jaar niet opnieuw het slachtoffer zou worden van een aanslag”.

“We zitten hier met een van de drie machten die zich een hegemonie toe eigent waar zij geen recht op hebben, en dat kan niet. Ze proberen het touw te rekken totdat het knapt. We kunnen dat dagelijks vaststellen, vooral bij twee of drie ministers van het hof. Ik bijvoorbeeld, ben verantwoordelijk om de president op de hoogte te houden en moet dagelijks tweemaal Lexotan (Bromazepam, Lexotanil) in mijn aderen spuiten om te voorkomen dat ik de president zou aanmoedigen om een meer drastische houding aan te nemen, met betrekking tot de posities die ingenomen worden door dit hooggerechtshof.

De regering Bolsonaro leeft in conflicten met het STF omdat zij vinden dat het tribunaal zich bemoeit met kwesties die hen niet aangaan. De president haalt regelmatig het voorbeeld aan van de beslissing van het hof waardoor deelstaten en gemeentes toegelaten werd om maatregelen uit te vaardigen in de strijd tegen covid-19, en het verbod van vorig jaar waarbij verhinderd werd dat de directeur van Abin, Alexandre Ramagem, het commando van de federale politie overnam.

Het kwam tot een kritiek hoogtepunt toen Bolsonaro opriep tot manifestaties op de nationale feestdag van 7 september, naar aanleiding van de arrestatie van Roberto Jefferson, de geallieerde partijvoorzitter van de PTB, bevolen door minister Alexandre de Moraes. Tijdens de protesten werd, onder meer, de sluiting van het STF geëist.

President Bolsonaro hield herhaaldelijk toespraken waarin hij ministers van de rechtbank vervloekte en bedreigde. Na de reacties op deze gebeurtenissen, publiceerde Bolsonaro een brief, opgesteld door ex-president Michel Temer, waarin hij zijn respect voor het hof uitsprak.

Afwijzing regering stijgt

De resultaten van een nieuwe peiling door het instituut Ipec (voorheen Ibope) onthullen dat 68% van de kiezers de wijze waarop er geregeerd wordt, afwijst – 27% keuren het goed en 4% weet het niet of gaf geen antwoord. Het percentage van diegenen die de regering goedkeuren duikelde van 22% naar 19%. De regering wordt als slecht of zeer slecht beoordeeld door 55%, komende van 53%.

Wat de verkiezingen betreft, staat Lula aan de kop met 48% van de stemmen, gevolgd door Bolsonaro met 21%. Achteraan staat Sérgio Moro met 6%, Ciro Gomes met 5% en João Doria met 2%.

Bronnen: Metrópoles – Veja

Foto's: Marcos Corrêa/PR 

#CiroGomes #PTB #AugustoHeleno #Abin #AlexandredeMoraes #JairBolsonaro #JoãoDoria #Ipec #GSI #AlexandreRamagem #MichelTemer #Metrópoles #Lexotan #Lula #STF #RobertoJefferson #BRNieuws #SérgioMoro

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page