top of page
  • Observer

Licence to kill

Witzel-Arma

Gouverneur Wilson Witzel (Rio de Janeiro) kreeg in de voorbije dagen bakken kritiek over zich heen, nadat vorige vrijdag een meisje werd gedood door een verloren (?) kogel in de wijk Fazendinha, Rio de Janeiro. Agatha Felix (8) zat samen met haar moeder in een Kombi (volkswagenbusje) en kreeg een kogel in de rug toen het busje stopte om passagiers te laten uitstappen. Volgens de familie passeerde er op dat moment een moto in de straat waar de politie tweemaal op vuurde. Zij zijn ervan overtuigd dat het meisje gedood werd door een politiekogel en dat er geen sprake was van een confrontatie tussen misdadigers en de politie. De PM (Polícia Militar) zegt dat er een schietpartij was en dat de politie aangevallen werd.

Dat de huidige gouverneur niet vies is van wapengekletter liet hij eerder dit jaar al blijken toen hij bevestigde in een interview dat ‘geschoten zal worden om te raken’: “De politie zal doen wat correct is: mikken op het hoofdje en… vuur!” . Of: “Graven delven, dat doen wij”, en, “Er zal gejaagd worden op criminelen en ze zullen aangevallen worden binnen hun gemeenschap”.

Vandaag gaf hij een persconferentie waarin hij de georganiseerde misdaad beschuldigde van de dood van het meisje, en de politiek van de publieke veiligheid, toegepast door de regering van Rio de Janeiro, verdedigde.


Agatha

De persconferentie duurde anderhalf uur. Enkele hoofdpunten:

– Het resultaat van de veiligheidspolitiek lijkt bevredigend. – Hij verdedigde het antimisdaadpakket van minister Sérgio Moro. – “Ik ben niet harteloos. Ik ben een gevoelig mens. – De oppositie gebruikt dit alles om een politiek standpunt in te nemen.

Witzel staat ook achter het principe “Excludente de ilicitude” waarbij het toegestaan wordt dat iemand om het leven komt zonder dat de dader hiervoor verantwoordelijk gesteld wordt, een soort “licence to kill” wanneer het gaat om wettelijke zelfverdediging, of wanneer een crimineel gedood wordt door een politieman tijdens een confrontatie.

En over ‘waarom het zo lang duurde’ vooraleer de gouverneur zich uitsprak over deze tragedie, zei hij dat deze zaak zich transformeerde tot een politiek evenement: “Het is onfatsoenlijk om een doodskist te gebruiken als een politiek spreekgestoelte”.

Hamilton Mourão

Vicepresident Hamilton Mourão, momenteel plaatsvervangende president van Brazilië, verdedigde vandaag eveneens het optreden van de politie in Rio de Janeiro, en zei dat de stad in staat van oorlog verkeert, en trok zelfs de versie van de familie van het slachtoffer in twijfel.

Fernando Haddad

Ex-burgemeester (van São Paulo) en ex-presidentskandidaat Fernando Haddad (PT) gebruikte Twitter om zijn verontwaardiging te uiten en schreef: “Weg met Witzel. In de voorbije dagen heb ik vermeden om te twitteren. Maar er gebeuren absurde dingen. In alle eerlijkheid, volgens mij zijn er redenen te over om Witzel af te zetten. Hij is de grote verantwoordelijke voor de wreedheden die in Rio de Janeiro gepleegd worden. Hij is een moordenaar!” .

Bron

Foto: Fernando Frazão - Agência Brasil

#HamiltonMourão #BraziliëNieuwsOnline #FernandoHaddad #Twitter #WilsonWitzel #RiodeJaneiro

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page