top of page
  • Observer

Licht aan het einde van de tunnel?

LightTunnel

Bericht aan de bezoekers van BRNieuws

Gezien de aard van dit weblog, een niche in de internetwereld (nieuwsberichten uit de Braziliaanse pers, vertaald naar het Nederlands) met een beperkte belangstelling, wordt het formaat aangepast van dagelijkse berichtgeving naar 1 totaal artikel per week met een samenvatting van de belangrijkste gebeurtenissen van de voorbije dagen. De rubriek “Heet van de naald” (Twitter berichten van BRNieuws in de rechterkolom) blijft wel regelmatig actief, met verwijzing naar de originele berichten in de Braziliaanse media. Veel leesplezier!

Er was eens…

… een minister van Gezondheid met de nodige competentie, beschikkend over voldoende informatie en alles wat nodig was om datgene te doen wat nodig was: strijden tegen de verspreiding van het coronavirus, besmettingen vermijden en voorkomen dat duizenden mensen de dood vonden. Die minister voorspelde toen het aantal slachtoffers, een cijfer dat vandaag werkelijkheid is en nog steeds aangroeit. Het dagelijkse aantal doden liep inmiddels weer op tot 800… 900. 21 deelstaten en het federaal district zijn opnieuw rood gekleurd. Alle IC-bedden van de publieke hospitalen zijn weer bezet.

Ondertussen naderen de eindejaarsfeesten. Wie geïnfecteerd wordt, staat voor de uitdaging om niet dood te vallen, of anders gezegd, om in leven te blijven. En wat zegt de president? Hij verkondigde het volgende: “Sta me toe even over de regering te praten, terwijl het einde van de pandemie in aantocht is. Onze regering, vergeleken met regeringen in andere delen van de wereld, komt het beste uit de strijd tegen de pandemie. Wij moeten rust brengen bij de bevolking, geen chaos. Wij betreuren de vele doden, maar overwinnen de obstakels”.

De president deed geen moeite om zijn uitspraak te staven met cijfers die aantonen dat de Braziliaanse economie overeind blijft. Hij gaf ook geen uitleg over het bericht dat een bedrijf dat eerder ingehuurd werd door de regering (en daar vet aan verdiende), gratis diensten verleende aan zoon 04, Renan Bolsonaro. Volgens de krant Folha de São Paulo kreeg het productiebedrijf Astronautas Filmes R$ 1,4 miljoen uitbetaald voor het maken van promotiefilmpjes voor de ministeries van Gezondheid en Opvoeding. Het bedrijf zorgde nu voor gratis foto’s en video’s voor het opstarten van de evenementen vennootschap van zoon Renan.

Brazil vive finalzinho de pandemia:

De jongste covid-19 cijfers: 180.453 doden en 6.836.313 besmettingen. In de voorbije 24 uren overleden 652 mensen aan de ziekte, en werden 52.770 anderen geïnfecteerd. Het gemiddelde aantal doden steeg met 25% in de jongste veertien dagen. Het gemiddelde aantal besmettingen in de laatste week bedraagt 43.052/dag, een stijging van 27% in veertien dagen. In de zuidelijke staat Rio Grande do Sul kleurden de regio’s van Bagé en Pelotas zwart: het risico om er een besmetting op te lopen, is bijzonder hoog. De rest van de deelstaat is rood, zoals het grootste deel van Brazilië. De president ziet niettemin “licht aan het einde van de tunnel”, een gevoel dat hij omschrijft als “finalzinho de pandemia”.

Accordeonist wordt minister van Toerisme

Sanfoneiro

Gilson Machado, ex-voorzitter van de Braziliaanse dienst voor toerisme Embratur, werd de nieuwe minister van Toerisme. De vorige, Marcelo Álvaro Antônio werd aan de kant gezet. Machado, regelmatig te zien met zijn accordeon naast de president tijdens een van de lives die wekelijks uitgezonden worden via Facebook, toonde zich al meteen een tegenstander van een lockdown om de verspreiding van covid-19 tegen te gaan: “Ik maak hier gebruik van de gelegenheid om een oproep te doen naar de regeringen van de deelstaten en de gemeentebesturen om geen nieuwe beperkingen op te leggen tijdens de eindejaarsfeesten, beperkingen die het toerisme kunnen benadelen. We kunnen ons geen nieuwe lockdown meer veroorloven omdat de sector het niet zou overleven”.

MarceloAlvaro

Marcelo Álvaro Antônio (foto) werd afgedankt door Bolsonaro nadat hij een conflict veroorzaakte met minister Luiz Eduardo Ramos van het Secretariaat van de regering. Marcelo stuurde een boodschap rond via een Whatsapp groepje van de ministers waarin hij Ramos omschreef als een “verrader”. Bolsonaro: “Weten jullie het al van Gilson? Minister… Gilson is een competente kerel op dit vlak. De andere deed het ook goed, maar er ontstond een probleempje”.

Robinho veroordeeld wegens verkrachting

Robinho

De bekende voetballer Robinho werd in Italië veroordeeld door de rechtbank van tweede aanleg voor verkrachting. De aanvaller en zijn vriend Ricardo Falco werden schuldig bevonden aan de overweldiging van een Albanese vrouw in een nachtclub, in januari van 2013. De eerder uitgesproken straf van negen jaren opsluiting werd behouden. De verdediging van de voetballer kan nog in beroep gaan. Robinho raadde intussen zijn vriend (Ricardo Falco) aan om terug te keren naar Brazilië: “Kerel, als je een goede raad mag geven. Leg geen getuigenis af bij de politie, keer terug naar Brazilië, daar zal je tenminste niet achter de tralies belanden”. De uitspraak is afkomstig van afgeluisterde telefoongesprekken, met toelating van het gerecht.

De domste en meest onbekwame president in de geschiedenis

Butantan

Het instituut Butantan begon deze week met de productie van het vaccin Coronavac. Alles wijst erop dat het resultaat van de testen in fase 3 dat volgende week aangekondigd wordt, positief is. Diogo Mainardi gaf de volgende commentaar in het tijdschrift Crusoé:

“Ik betwijfel het dat het Coronavac er voor zal zorgen dat João Doria (PSDB – gouverneur SP) in 2022 de verkiezingen gaat winnen. Tegelijkertijd ben ik er zeker van dat hij robuuste antilichamen zal genereren tegen de bolsonaristische stommiteiten. De Britten begonnen al met de inenting van het vaccin van Pfizer. Volgende week zijn de Amerikanen en de Canadezen aan de beurt. Een van de verantwoordelijken van het vaccinatieplan van de Verenigde Staten zei dat er maximaal 92 uur mag verstrijken tussen de noodregistratie van het vaccin en de eerste prikjes. Het komt erop neer dat dit precies is wat de mensen eisen van hun leiders, overal ter wereld: schiet a.u.b. op. Jair Bolsonaro heeft geen haast en daarvoor zal hij verdoemd worden. Hij zal uit het Palácio do Planalto gezet worden. In het nationale geheugen zal hij herinnerd worden als de domste en meest onbekwame president in de geschiedenis”.

20 miljard

Ook al pakte de federale regering nog altijd niet uit met een plan tot vaccinatie van de Brazilianen, kwam minister van Economie Paulo Guedes wel uit de hoek met het prijskaartje. Volgens hem zal een massale inenting van de bevolking ongeveer R$ 20 miljard kosten aan de schatkist. De kosten die tot nog toe gedaan werden in de strijd tegen de pandemie, bedragen R$ 599,5 miljard, gelijk aan 8,5% van het bruto intern product. Enkel al de noodhulp ‘auxilio emergencial’ liep op tot R$ 321 miljard.

AlcolumbreGuedes

De minister kondigde ondertussen aan dat hij met vakantie gaat vanaf 18 december, tot 8 januari. De toelating hiervoor verscheen reeds in het Braziliaanse staatsblad DOU. De economie kan nog wel even wachten.

De tijd van gaan is gekomen

Het hooggerechtshof STF vormde in de voorbije week een meerderheid tegen de herverkiezing van de voorzitters van Kamer & Senaat, Rodrigo Maia en Davi Alcolumbre, beiden lid van DEM. De stemmen van ministers Luís Roberto Barroso, Edson Fachin en voorzitter Luiz Fux gaven de doorslag. Van de 11 ministers stemden 6 ministers tegen en 5 ministers voor een nieuwe ambtstermijn. Nieuwkomer Nunes Marques ging enkel akkoord met de mogelijke herverkiezing van Alcolumbre, met andere woorden, in het geval van Rodrigo Maia was de uitslag 7 tegen 4.


RMaia

De grondwet laat normaal gesproken geen herverkiezing toe in de termijn van 4 jaren regering, de periode die gelijk loopt met de ambtstermijn van de federale volksvertegenwoordigers.

Een en ander zorgt ervoor dat president Bolsonaro de kans krijgt om een eigen mannetje door te duwen zodat hij het parlement mogelijk meer op zijn hand krijgt. De samenwerking tussen de president en Rodrigo Maia liep nooit van een leien dakje. Een kamervoorzitter bepaalt over welke onderwerpen er gestemd wordt. De regering heeft zijn prioriteiten, maar Maia gebruikte zijn macht om die tegen te houden wanneer hij dat nodig achtte.

Rodrigo Maia werd voorzitter in 2016, als opvolger van Eduardo Cunha die afgezet werd wegens corruptie. In 2017 werd hij opnieuw verkozen, en nog eens in het begin van 2019. Alcolumbre zit in zijn eerste mandaat sinds 2019, en wilde ook graag herverkozen worden als Senaatsvoorzitter.

Bronnen: G1 – Folha de São Paulo – Estadão – Veja – UOL Notícias

Foto's: Fotos Públicas - Governo de São Paulo - Michel Jesus - Câmara dos Deputados - Pedro França - Agência Senado - Anderson Riedel - PR - Facebook

#JairRenanBolsonaro #GilsonMachado #Robinho #LuizEduardoRamos #JairBolsonaro #JoãoDoria #PauloGuedes #Coronavirus #EduardoCunha #InstitutoButantan #MarceloÁlvaroAntônio #COVID19 #DaviAlcolumbre #RodrigoMaia #STF #Coronavac #BRNieuws

0 weergaven0 opmerkingen
bottom of page