top of page
  • Observer

Links Brazilië maakt ruzie

Boulos-Lula

De unanieme beslissing van het STJ (Superior Tribunal de Justiça) in het nadeel van ex-president Lula betekent dat hij opnieuw een veldslag verliest, maar nog niet de oorlog. De vijf rechters wezen een verzoek tot habeas corpus af, en Lula zal zijn hoop nu moeten stellen in het opperste gerechtshof STF voor een mogelijke beslissing in zijn voordeel, zij het door het toekennen van een habeas corpus, of door een nieuwe (4de) stemming over de kwestie of een straf al dan niet mag uitgevoerd worden na een uitspraak in 2de instantie. Hoe het ook zij, Lula is op dit moment onverkiesbaar, en dat doet de strijd oplaaien bij links Brazilië.

Rijkeluis zoontje Guilherme Boulos (36) (foto boven, naast Lula) is de leider van de sociale beweging MTST (Movimento dos Trabalhadores Sem Teto – dakloze arbeiders), een trouwe aanhanger van Lula. Boulos sloot zich onlangs aan bij de afgescheurde (van de PT) partij PSOL (Partido Socialismo e Liberdade) die hem wel zag zitten als presidentskandidaat voor hun partij. Niet iedereen binnen de PSOL gaat hiermee akkoord. De partij heeft enkele illustere leden zoals Luciana Genro, Heloísa Helena (presidentskandidate in 2010), Babá (João Batista Oliveira de Araújo) en João Fontes, allemaal dissidenten van de PT die niet akkoord gingen met Lula’s politieke beleid en daarom buitengezet werden in 2004. Kort daarop richtten zij de PSOL op.

Babá, mede-oprichter van de partij, publiceerde nu een tekst die hij op de sociale media publiceerde, zijn afkeer uitend voor de keuze van Guilherme Boulos als presidentskandidaat: “Nooit geziene schaamte! Dat is wat gebeurde op 3 maart in São Paulo waar ‘lulista’ Guilherme Boulos gelanceerd werd als presidentskandidaat voor onze partij. De partijleiding negeert de kandidaturen van eigen partijleden Plínio de Arruda Sampaio Jr. de Nildo Ouriques en Hamilton de Assis, historische kernfiguren van onze partij. Bovendien durven ze het aan om dit alles nog kracht bij te zetten door de vertoning van een video waarin de corrupte Lula zijn vertrouwensman (Boulos) ondersteunt als presidentskandidaat”.

Babá laat het daar niet bij en somt een hele reeks politici op die door Lula gesteund werden en uiteindelijk terecht kwamen in het lange lijstje van corrupte Braziliaanse politici, zoals Sérgio Cabral, Renan Calheiros, Romero Jucá, Eduardo Cunha, Geddel Vieira Lima, Collor de Mello, Jader Barbalho en “andere bandieten”.

Companheiros (kameraden) Chico Alencar, Marcelo Freixo en Ivan Valente krijgen ook een flinke veeg uit de pan omdat ze “vergeten dat Lula en de PT tot tweemaal toe de corrupte Michel Temer uitkozen als vice-president, in 2010 en in 2014”.

Verder: “Lula is corrupt, niet alleen m.b.t. het triplex appartement in Guarajá of het buitenverblijf in Atibaia, maar vooral omdat hij meer dan 600.000 reais liet storten door Braziliaanse aannemers, op 4 verschillende buitenlandse rekeningen die inmiddels geblokkeerd werden”

Het betoog van Babá gaat nog veel verder maar we onthouden u de rest, buiten de slotzin: “Weg met Boulos in de PSOL, dat hij maar de corrupte Lula gaat omhelzen binnen de PT!”.

Foto: Ricardo Stuckert - Instituto Lula

#ChicoAlencar #BraziliëNieuwsOnline #Babá #JoãoFontes #HeloísaHelena #MTST #MarceloFreixe #IvanValente #PSOL #Lula #LucianaGenro #GuilhermeBoulos #JoãoBatistaOliveiradeAraújo

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page