top of page
  • Observer

Links tegen links in Recife

Recife

In vele Braziliaanse gemeentes werd het pleit al beslecht in de eerste kiesronde; in andere steden is het wachten op de uitslag van de 2de ronde, volgende zondag 29 november. Dat geldt onder meer voor Recife, de hoofdstad van de noordoostelijke staat Pernambuco. Het duel voor de burgemeesterssjerp wordt er uitgevochten tussen neef en nicht, niet alleen dat, beiden zijn lid van een linkse partij.

Marília Arraes (36), kleindochter van de voormalige gouverneur Miguel Arraes (1916-2005), is lid van de arbeiderspartij PT. Haar kandidatuur staat lijnrecht tegenover die van João Campos (26), eveneens kleinzoon van Miguel Arraes en zoon van de betreurde Eduardo Campos die in 2014 om het leven kwam door een vliegtuigongeluk. João Campos is de kandidaat voor de socialistische PSB.

In de eerste kiesronde behaalde Campos 29,13% van de stemmen, tegen 27,90% voor Marília. De jongste Ibope peiling wijst echter uit dat Marília het spel wist om te keren met 53% tegen 47%.


JoaoCamposMariliaArraes

Neef en nicht bleken in staat om de enigen te zijn in een Braziliaanse stad waar de strijd uitgevochten wordt tussen linkse krachten. De overwinning zal wel nipt zijn, zo wordt voorspeld. Recife is tevens de hoofdstad waar de strijd uitgevochten wordt door de jongere generatie. Campos is slechts 26 en meteen de jongste kandidaat van het land. Marília is 36, een toonbeeld van de vrouwelijke kracht in de politiek. Zij maakt een komaf met historische barrières, niet in het minst met de noordoostelijke machocultuur. Hun manier van politiek voeren breekt ook met de tradities. Beiden geven er de voorkeur aan om de problemen van de stad aan te pakken, op verre afstand van persoonlijke intriges. Het dispuut verloopt ethisch, joviaal en eerlijk.

Marília durfde het aan om een confrontatie aan te gaan met de PSB, een partij met een lange geschiedenis in Pernambuco. De ‘petista’ zegt dat ze voldoende voorbereid is om problemen aan te pakken die de huidige administratie liet liggen zoals de “crisis in de sloppenwijken, crèches, gezondheid, opvoeding en de strijd tegen de ongelijkheid”. Zij beweert dat ze de stad kent zoals de binnenkant van haar handen, en dat ze sterk genoeg is om beslissingen te nemen, met de nodige gevoeligheid.

João Campos verdedigt de erfenis van zijn vader, de voormalige gouverneur. Hij staat voor de uitdaging om de bevolking ervan te overtuigen dat hij de juiste weg kan uitstippelen voor de stad.

Ondanks dat beiden neef en nicht zijn, verschilt hun politieke traject. João is het product van een politieke lijn, uitgestippeld door zijn moeder, Renata Campos. Marília Arraes brak met de klassieke aanpak van de arbeiderspartij, waarvan ex-minister en senator Humberto Costa een van de belangrijkste vertegenwoordigers is in het noordoosten. Marília kan ook profiteren van de afgang van burgemeester Geraldo Júnior (PSB) wiens naam door het slijk gehaald werd door aanklachten voor corruptie. Wie dan ook mag winnen: de jeugd van Recife maakt kans om van hun stad de nieuwe ster te maken van het noordoosten. Marília zou wel eens de enige ‘petista’ kunnen zijn die verkozen werd in een Braziliaanse hoofdstad.

Foto boven: Zicht op Recife vanop de heuvel van Olinda

Bron

Foto's: Wikimedia Commons / Facebook / BRNieuws

#Ibope #Pernambuco #EduardoCampos #MaríliaArraes #HumbertoCosta #PT #JoãoCampos #MiguelArraes #Recife #BRNieuws #PSB

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page