top of page
  • Observer

Lira in nesten


Arthur Lira

De federale politie stuurde een onderzoek naar vermeende fraude bij de aankoop van robotkits voor scholen in de staat Alagoas, naar het federale hooggerechtshof STF. Het doorsturen van het onderzoek wordt gemotiveerd door de vondst van noteringen van een reeks betalingen, gekoppeld aan de naam "Arthur", aldus verwijzend naar Kamervoorzitter Arthur Lira (PP), afkomstig uit Alagoas.


De zaak komt in handen van minister Luís Roberto Barroso die de verdere richting van het onderzoek zal bepalen. Ook het parket van de procureur-generaal van de republiek verzocht reeds om het onderzoek naar hogere rechtbanken te verwijzen.


De documenten werden in beslag genomen tijdens een huiszoekings- en inbeslagnemingsoperatie die op 1 juni werd uitgevoerd op adressen die gelinkt zijn aan Luciano Cavalcante, de voormalige adviseur van Lira, en vermelden R$ 834.000 aan betaalde bedragen van december 2022 tot maart 2023. Minstens R$ 650.000 van die betalingen vermelden de naam "Arthur". Op het document staan ​​de datum, het bedrag, de ontvanger van de uitgave en de naam aan wie de uitgave is gekoppeld. Er zijn minstens 30 betalingen met verwijzing naar een "naamgenoot" van de plaatsvervanger.


Het onderzoek van de federale politie leverde bewijzen op van overfacturatie en het witwassen van geld met middelen van het FNDE (Fundo Nacional de Desenvolvimento da Educação - Nationaal Fonds voor de Ontwikkeling van het Onderwijs), bestemd voor 43 gemeenten in Alagoas, voor de aanschaf van kits voor roboticaklassen in openbare scholen. De onderzoekers ontdekten dat de leverancier van het materiaal R$ 14.000 aanrekende per kit die in São Paulo aangeboden wordt voor slechts R$ 2.700.


Bij de analyse van de in beslag genomen documenten vond de federale politie bedragen met daarnaast de naam "Arthur" en datums van de transactie. Een van de documenten gaat over een totale waarde van R$ 100.000, een ander vermeldt R$ 30.000. Verder is er ook nog een betaling van R$ 3.652, gelinkt aan een luxe hotel en aan dezelfde naam. De informatie werd gepubliceerd door het tijdschrift Piauí.


De Kamervoorzitter liet weten via zijn perswoordvoerders dat iedere financiële verrichting "door hem persoonlijk wordt uitgevoerd, soms door zijn adviseurs, en afkomstig van zijn inkomsten in de landbouw en als federaal afgevaardigde".


Meer details over de vermeende corruptie van de Kamervoorzitter staan te lezen in dit artikel van de krant Jornal do Brasil. Of dit alles nog niet genoeg is, brengt het portaal Agência Pública een onthullende en uitgebreide reportage over de ex-echtgenote van de afgevaardigde, Jullyene Lins, die een proces inspande tegen haar ex, gebaseerd op de wet Maria da Penha (een federale wet die als belangrijkste doel heeft om passende straffen vast te stellen en huiselijk geweld tegen vrouwen te beteugelen). Lins beschuldigt hem van seksueel geweld.


Het ziet er niet zo best uit voor de parlementariër die momenteel de plak zwaait in de Kamer en het de regering niet makkelijk maakt.


Jornal do Brasil - Agência Pública


Foto: Marina Ramos/Câmara dos Deputados


5 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page