top of page
  • Observer

Losse schroeven


Gisteren vond er in het regeringsgebouw Palácio do Planalto een samenkomst (foto) plaats om er te praten over geïntegreerde acties in de Braziliaanse scholen, in het gezelschap van president Lula, ministers Flávio Dino (Justitie) en Camilo Santana (Onderwijs), opperrechters Rosa Weber en Alexandre de Moraes (STF), vicepresident Geraldo Alckmin, Senaatsvoorzitter Rodrigo Pacheco, 26 gouverneurs, een aantal burgemeesters en de pers.


Een en ander kwam in een stroomversnelling na de aanslag die begin deze maand plaatsvond in Blumenau (SC), waarbij een man een privé crèche binnendrong en vier kinderen doodde. De zaak vond plaats negen dagen na de aanval op de openbare school Thomazia Montoro in São Paulo, toen een 13-jarige student een leraar doodstak en vijf andere mensen verwondde, onder wie drie leraren.


Lula zei tijdens de bijeenkomst dat mensen met een mentale stoornis een probleem hebben van "een gebrek aan evenwicht in hun schroeven". Zijn uitspraak werd door sommigen gezien als een vooroordeel tegen iedereen met een lichamelijke, intelectuele of zintuiglijke handicap.


"Ik heb altijd horen zeggen dat de Wereldgezondheidsorganisatie beweert dat ongeveer 15% van de mensheid een mentaal probleem heeft. Als dat cijfer klopt en je neemt Brazilië met 220 miljoen inwoners, dan wil dat zeggen dat wij bijna 30 miljoen mensen hebben waarvan de schroeven uit evenwicht zijn. Er kan dus op elk moment een tragedie plaatsvinden", en:


"We moeten nadenken over de geestelijke gezondheid van onze kinderen binnen de school, en die gezondheid analyseren. Waarom kunnen de kinderen niet worden gevolgd door dokters wanneer ze de school binnenkomen om hun gedrag gade te slaan, om het te analyseren", zo voltooide hij.


Een rapport van de WHO uit 2019 zegt dat een op acht mensen lijdt aan een of andere mentale stoornis, ofwel 12,5%. Deze stoornissen worden gedefinieerd als intellectuele, emotionele of gedragsstoornissen.


Lula zei ook dat de recente aanvallen op scholen een nieuwe situatie vormen waarover weinig bekend is, net zomin als over de aanpak, en dat het zeker niet de bedoeling is om de scholen om te vormen tot een maximaal beveiligde gevangenis.


De regering kondigde een pakket maatregelen aan om de veiligheid op scholen te verbeteren, waaronder de vrijgave van R$ 3 miljard aan middelen van het MEC (Ministerie van Onderwijs), middelen die al in de begroting werden opgenomen.Minister van Justitie Flávio Dino (foto) herinnerde opnieuw aan een regeling voor de internetgebruikers: "Zo 'n regeling zal de vrijheid van mening niet beperken, integendeel". Vandaag kwam hij opnieuw terug op het onderwerp: "De meeste mensen zullen niet getroffen worden door een regeling van de sociale netwerken". Dino verdedigde de totstandkoming van een lijst gedragingen die moeten beteugeld worden, in plaats van "een generieke regulering van het internet, zodat er ook ruimte overblijft voor zelfregulering".


Dino sprak over "tijden van extremisme", niet alleen in Brazilië maar in gans de wereld. Toch beschouwt hij het internet als een "speciale smaakmaker" omdat het desinformatie in de hand werkt en als katalysator dient voor extremistische acties, zoals de aanslag op de democratie van 8 januari.


“Er is een duidelijk verband. Het is hetzelfde paradigma, het paradigma van geweld, het paradigma van haat. En we moeten het onder ogen zien in de politiek en op school. Als we goed kijken naar wat er de afgelopen jaren gebeurde – ziekenhuisinvasies, anti-vaccinatiecampagnes, het vaccin is schadelijk, aanvallen op dokters, verpleegsters, politici, professoren, studenten – heeft de dader altijd hetzelfde doel, op verschillende vlakken maar er loopt een duidelijke rode draad door dit verhaal, en die moet breed worden aangepakt”, aldus Dino.


Een regeling voor het internetgebruik staat al lang op het wenslijstje van de president die daar al over praatte voor hij campagne begon te voeren. Flávio Dino denkt aan een lijst gedragingen die moeten beteugeld worden, maar het zal echt niet makkelijk zijn om te bepalen wat nu precies mag gepubliceerd worden of niet, en om dit alles te kaderen in de grondwet die het recht op vrije meningsuiting garandeert. Misschien is het daarom dat het allemaal wat aansleept.Parlementariërs beroepen zich op dat recht wat soms tot erg brutale uitspraken leidt. Afgevaardigde Eduardo Bolsonaro liet zich vandaag op die manier opvallen toen hij rechtsprong na de uitspraak van een regeringsgezinde collega die zei dat de aanslag op zijn vader (door Adélio Bispo met een mes, in 2018) een farce was (foto). Er volgden bijzonder grove scheldwoorden en een lijfelijke confrontatie kon nog maar net voorkomen worden door andere aanwezigen. Als het in de realiteit al moeilijk is, dan is het nog erger bij de sociale media waar beide partijen (zowel links als rechts) elkaar de huid volschelden (en het "niet zo nauw nemen" met de waarheid). Iedereen wacht met spanning af hoe de minister dat voortaan gaat voorkomen.


Folha de São Paulo - Jota Info - UOL Notícias


Foto's: Ricardo Stuckert/PR - Fotos Públicas - Gustavo Magalhães/MRE - UOL Notícias


4 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page