top of page
  • Observer

Luíz Roberto Barroso: Roddelpraatjes

LR-Barroso

De verdediging van ex-president Lula loofde de maatregelen van ministers Luiz Fux en Alexandre de Moraes (STF) m.b.t. de gehackte dialogen tussen de leden van de task force in het Lava Jato onderzoek. Fux bepaalde dat het materiaal bewaard moet blijven, Alexandre de Moraes ging een stap verder en bepaalde dat onderzoeken door de fiscus tegen magistraten, vermeld in de gesprekken, moeten stopgezet worden. De advocaten van Lula trekken hieruit de conclusie dat het hoogste gerechtshof erkent dat de uitgelekte gesprekken echt zijn.

Minister Luís Roberto Barroso (foto), collega van de hierboven geciteerde rechters, minimaliseerde op daarentegen de uitgelekte dialogen die sinds juni gepubliceerd worden door de website The Intercept. Voor hem “is het moeilijk om de euforie te begrijpen van vele sectoren in de maatschappij m.b.t. deze roddelpraatjes, geproduceerd door criminelen”. Barroso legde deze verklaring af tijdens een lezing in São José dos Campos, deze week vrijdag.

De minister is van oordeel “dat voorzichtigheid geboden is omdat een deel van de Braziliaanse agenda al gekidnapt werd door criminelen”. Ook is hij onder de indruk van het grote aantal mensen die “euforisch reageren op de hackers, als het ware een feest maken van hun misdaden”. Over de inhoud van de boodschappen: “Het gaat veel meer om kletspraat dan om relevante feiten, ook al doet men zijn best om die feiten op te blazen”.

Het Lava Jato onderzoek verdedigend: “Niets kan verbergen dat Petrobras verwoest werd door corruptie, wat men ook moge hebben, wat er ook nog zou blijken uit die gesprekken. Niets kan de systematische corruptie verbergen, gestructureerd en geïnstitutionaliseerd in Brazilië”.

The Intercept publiceerde de eerste gesprekken op 9 juni. De website zei dat het materiaal afkomstig was van een anonieme bron die gevraagd had om anoniem te blijven. Het ging om privé gesprekken en gesprekken tussen leden van het onderzoeksteam van het Lava Jato proces in Curitiba, gehackt via de app Telegram, sinds 2015. Andere media, waaronder de krant Folha, publiceerden reportages, gebaseerd op de inhoud van die gesprekken. Die onthulden dat de toenmalige rechter Sérgio Moro suggesties deed aan de aanklagers om de volgorde van de verschillende fases in het onderzoek te wijzigen, naast opdrachten tot nieuwe operaties, raadgevingen en de anticipatie van een gerechtelijk oordeel.

De Braziliaanse strafwetgeving bepaalt dat een rechter niet mag tussenkomen in het werk van de aanklagers, en dat gerechtelijke uitspraken kunnen geannuleerd worden indien het tegendeel vastgesteld werd.

Moro zei herhaaldelijk dat hij de authenticiteit van de gelekte boodschappen niet herkent, maar als ze toch echt blijken, dat ze niet illegaal zijn.

Op 23 juli werden vier mensen aangehouden onder de verdenking van het hacken van de app Telegram gebruikt door diverse autoriteiten.

Walter Delgatti Neto, een van de verdachten, zei in een verhoor door de federale politie, dat hij de boodschappen anoniem doorstuurde naar Glenn Greenwald (van The Intercept), vrijwillig en zonder daarvoor betaald te worden. Het was Manuela D’Ávila (PCdoB) die de gegevens van Glenn Greenwald doorspeelde aan de hacker.

Bron 1Bron 2

Foto: José Cruz - Agência Brasil

#BraziliëNieuwsOnline #AlexandredeMoraes #LavaJato #LuizFux #ManuelaDAvila #SãoJosédosCampos #Curitiba #TheIntercept #WalterDelgattiNeto #LuízRobertoBarroso #GlennGreenwald #Petrobras #FolhadeSãoPaulo #Telegram #SérgioMoro

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page