top of page
  • Observer

Luciano Huck: Ze klagen als de pest, maar doen er niets aan

Calderao-do-Huck

TV-presentator Luciano Huck was een van de aanwezigen op de “Brazil Conference”, georganiseerd door de studenten van Harvard, Cambridge (nabij Boston in de USA). Hij vloog er uit tegen de elite van Brazilië: “Ze zijn dol op klagen, maar als er moet ingegrepen worden, maakt iedereen zich uit de voeten”.

Vervolgens riep hij diezelfde elite op om de handen uit de mouwen te steken en niet langer de neus op te halen voor de schrijnende ongelijkheden tussen arme en rijke Brazilianen: “Wij mogen niet wegvluchten van een discussie over de vermindering van de ongelijkheid. Vaak wordt daar over gepraat en dan zie je sommigen een lelijk gezicht trekken: ‘Ja maar zo is het toch niet, die term kan je toch niet gebruiken’. Uiteraard kan dat”.

De voormalige ‘bijna-presidentskandidaat’ herhaalde verscheidene malen dat hij Brazilië doorkruiste in de jongste twintig jaren (omwille van zijn televisieprogramma Calderão do Huck), twee tot drie deelstaten per week. Tijdens die reizen leerde hij om “zich zorgen te maken over de koelkasten van de mensen”.

“Ik ben een onvoorwaardelijke fan van liberale thema’s voor wat de economie betreft. Maar die liberale gedachten gaan er niet voor zorgen dat Dona Marlene, 46 jaar oud, semi-analfabeet, wonende in de sertão van Cariri, een volwaardig lid wordt van onze maatschappij”, zo meent hij.

Een jaar nadat hij zich liet opmerken door een kandidatuur voor het presidentschap die uiteindelijk niet werd bevestigd, gaf hij ook kritiek op de polarisatie in zijn land: “Wij moeten de ideologische muren omverwerpen, zeker in een gekwetst land als Brazilië. Het wordt tijd dat we nieuwe economische modellen bedenken die adequaat zijn, correct en passend in deze tijden waarin wij leven”, zo klonk het, en verder: “Voor mij zou het veel meer comfort opleveren om binnen de muren van Projac (het complex van mediagigant O Globo waar al hun programma’s geproduceerd worden) te blijven, of in mijn eigen woning. Maar dat is niet wat ik ga doen, of wat ik nu doe. Ik wil alsmaar meer een actieve burger worden”.

Desondanks zwijgt de presentator in alle talen over een mogelijk politiek mandaat, sprak enkel over zijn werk achter de schermen als woordvoerder van de politieke groep “Renova” die bij de jongste verkiezingen 17 van de 123 kandidaten kon laten verkiezen die door hen gesponsord werden.

Over Ricardo Vélez Rodrigues, minister van onderwijs, sprak hij in negatieve bewoordingen en vindt dat het zo niet verder kan. President Bolsonaro liet inmiddels gisteren weten dat hij ten laatste maandag een beslissing zal nemen omtrent de minister. Rodrigues zei alvast dat hij weigert om ontslag te nemen en wacht op het besluit van de president.

Luciano Huck zei ook dat hij dagelijks drie sloppenwijken voorbijrijdt, op weg naar de luchthaven vanuit zijn woning in de wijk Joá: “Wat jullie betreft weet ik het niet, maar ik persoonlijk ken geen enkel land in de wereld dat ik als excellent zou beschouwen indien er nog favelas bestaan. Bestaat er een oplossing? Natuurlijk bestaat die. In Singapore zijn geen sloppenwijken meer”.

Te midden van de kritieken op de elite van Brazilië zei de presentator dat “hij helemaal niets heeft tegen appartementen die miljoenen dollars kosten, dat is allemaal ok”: “Wanneer ik het heb over ongelijkheden, dan gaat het mij erom om de mensen uit de onderste laag naar boven te halen”. En over het kapitalisme: “Ik ken geen enkel systeem dat efficiënter is dat het kapitalisme om mensen uit de armoede te halen. Het communisme werkt niet. Het kapitalisme is ongelooflijk, maar het is een beest, een leeuw. Als je die leeuw niet goed temt zal hij ons verslinden”.

Misschien wordt het tijd voor de presentator, deel uitmakend van de elite, om op te houden met klagen en om er zelf iets aan te doen.

Bron

Foto: Reproductie TV O Globo

#Boston #BraziliëNieuwsOnline #JairBolsonaro #BrazilConference #Massachusetts #RicardoVélezRodrigues #Singapore #Projac #CalderãodoHuck #Harvard #LucianoHuck #OGlobo #Renova

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page