top of page
  • Observer

Lula 1 versus Lula 3

Lula2003_2023

“Verkozen president Lula laat merken dat hij van plan is om de economische problemen van het land aan te pakken met voorbijgestreefde middelen, die enkel maar dienen als een illusie voor de massa”, zo begint het artikel van de week in het tijdschrift Veja.

Toen hij aan zijn eerste ambtstermijn begon, in 2003, schoof hij de dogma’s van de PT terzijde, en paste een strenge economische politiek toe om de rekeningen van de overheid in orde te brengen, de inflatie te bestrijden en het vertrouwen te winnen van de investeerders. Twintig jaar later lijkt het erop dat hij een andere weg wil bewandelen, en schuift het succes van zijn eerste ambtstermijn aan de kant door de kostelijke economische theorieën van de PT te verdedigen, een politiek die tot een historische recessie leidde onder de regering Dilma Rousseff.

In zijn toespraak in het Parlement, na de eedaflegging, bevestigde hij het geloof in de tussenkomst van de overheid als stimulator van de groei, kondigde hij een herziening aan van de eerdere hervorming van de arbeidswetgeving, en deed een aanval op de privatiseringen. Het gevolg: forse dalingen op de beurs en een stijging van de dollarkoers, als een teken aan de wand dat het onverantwoord populisme een duur prijskaartje kan opleveren voor het land – niet alleen voor de financiële markten, maar vooral de armste inwoners van Brazilië waarvoor Lula zweerde dat zij voor hem een prioriteit vormen.

Henrique Meireles, voorzitter van de Centrale Bank tussen 2003 en 2011 (onder Lula), zei hierover: “Er bestaat een misvatting over de bepaling van markten. De markten zijn economische wijzers. Een bakker in het binnenland van Bahia is ook een markt die denkt dat hij meer brood zal verkopen als hij meer meel aankoopt. Als hij denkt dat het niet goed gaat, dan voert hij ook besparingen door en zal hij iemand afdanken. Het is zinloos om te zeggen dat de markten zenuwachtig zijn wanneer men de reacties van de producenten op de aangekondigde maatregelen negeert”.

De eerste uitspraken van Lula als nieuwe president zijn zorgwekkend. Tegen de parlementairen zegt hij dat het uitgavenplafond een “stommiteit” is en belooft om die rem op de uitgaves om te keren, zonder uit te leggen welk alternatief de nieuwe regering gaat invoeren om te voorkomen dat de publieke rekeningen nog dieper in het rood gaan.

Diverse uitspraken van stafchef Rui Costa en zelfs van minister van Financiën Fernando Haddad zijn hoopgevend, maar tot op dit moment geldt de regel: de ene (Lula) beveelt, de anderen voeren uit. Het is altijd Lula die het laatste woord heeft over economische (en andere) breekpunten.

De boodschap is duidelijk: de zoektocht naar een fiscaal evenwicht staat op de achtergrond, volledig onderworpen aan politieke noodzakelijkheden en aan het populisme. Het lijkt erop dat de regering Lula 3 veel kan leren van de regering Lula 1.

Bron

Foto: Ricardo Stuckert/PR - Wikimedia Commons

#FernandoHaddad #RuiCosta #Lula #HenriqueMeireles #DilmaRousseff #BRNieuws #Veja

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page