top of page
  • Observer

Lula blundert

MinoLula

De Braziliaanse president is niet de enige die ‘onvoorzichtige’ uitspraken doet tijdens een live. Ex-president Lula had gisteren een gesprek met Mino Carta (boven links), hoofdredacteur van het (linkse) tijdschrift en dito website Carta Capital. In het interview liet hij merken dat hij positieve punten ziet in de tragedie, veroorzaakt door het coronavirus. Die tragedie is goed op weg om het cijfer van meer dan 20.000 slachtoffers te bereiken.

Volgens de logica van Lula is de verwoesting van het coronavirus door de liberale agenda van de regering Bolsonaro iets dat moet gevierd worden: “Nog goed dat de natuur dit coronavirus monster creëerde, zo dat de mensen die blind waren, nu kunnen vastellen dat enkel de overheid in staat is om dit op te lossen, enkel de staat kan zorgen voor een oplossing“.

De niet meer zo grote roerganger produceerde dit pareltje in de context van kritiek op president Bolsonaro die ten allen prijze het normale leven weer wil heropstarten in de Braziliaanse steden om nog meer economische schade te vermijden, dit terwijl duizenden mensen omkomen en de publieke gezondheidszorg SUS alsmaar dichter bij een totale ineenstorting komt. Uiteraard slaat de kritiek ook op zijn minister van Economische Zaken Paulo Guedes, een grote voorstander van privatiseringen van overheidsbedrijven.

Lula vindt dat Bolsonaro moet stoppen met zeuren tegen gouverneurs en de motor van de overheid moet inzetten om de economie tijdens de pandemie in leven te houden.

“Beeld u eens in toen Roosevelt moest ingrijpen tijdens de oorlog. Denk je dat hij zich toen zorgen maakte om de begroting? Neen! Hij moest wapens fabriceren om de oorlog te kunnen winnen. In de oorlog tegen het coronavirus slagen ze er niet eens in om R$ 600 aan de mensen te geven zodat ze kunnen thuisblijven”, aldus Lula.

De logica van de arbeiderspartij dat de overheid de economie moet stimuleren, sluit tegelijk de ogen voor het verleden. Mochten er niet zoveel corruptieschandalen geweest zijn, gevolgd door een gebrekkige economische politiek, dan was er misschien wat meer reserve in de schatkist, mogelijk zelfs geen Bolsonaro aan het roer.

Lula wilde helemaal niet zeggen dat de pandemie een goede zaak is voor de mensen, uiteraard niet. Maar hij blunderde, en dat wordt meteen breed uitgesmeerd door de pers. Partijvoorzitster Gleisi Hoffmann reageerde boos en twitterde: “Agora, de forma oportunista e desleal, exploram frase mal formulada em q Lula só quis mostrar q c/o coronavírus temos chance de repensar o papel Estado!” (De slecht geformuleerde uitspraak van Lula wordt op een opportunistische wijze misbruikt; Lula wilde enkel zeggen dat er nu, door het coronavirus, een kans is om de rol van de overheid opnieuw onder de loep te leggen).

Slecht geformuleerd, zeg dat wel Gleisi.

Bron

Foto: YouTube

#BraziliëNieuwsOnline #JairBolsonaro #GleisiHoffmann #PauloGuedes #Coronavirus #Lula #CartaCapital #MinoCarta #Roosevelt

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page