top of page
  • Observer

Lula: Brazilië verkocht kip met gouden eieren

Lula-Ovos

Ex-president Lula stuurde vanuit zijn cel een exclusieve brief naar de krant Jornal do Brasil waarin hij zijn kandidatuur als president nogmaals bevestigt, en aankondigt dat hij, indien verkozen, “alles wat er tot nog toe werd ondernomen tegen de Brazilianen, de arbeiders en het land, zal omkeren”. Lula is ervan overtuigd dat de Brazilianen een democratische regering zullen verkiezen “die de agenda van privatiseringen, ultraliberalisme, zaken die enkel belangrijk zijn voor de markten en niet voor het land”, zal omkeren.

In de brief omschrijft hij president Temer als een couppleger en levert hij zware kritiek op de PSDB. Lula toont zich bezorgd omtrent de recente verkoop van diverse pré-sal gebieden voor de kust van Rio de Janeiro en stelt zich vragen over de prijzen waaraan deze gebieden verkocht werden. Hij zegt dat de kansen om er olie te vinden absoluut en totaal zijn, omdat het gebied al veel eerder in kaart gebracht werd, en besluit: “Voor de petroleummaatschappijen kan dit vergeleken worden met de aankoop van een winnend lot in de nationale loterij. Voor Brazilië is dit hetzelfde als de verkoop van de kip met de gouden eieren”.

Ex-Petrobras voorzitter Pedro Parente, als vertegenwoordiger van de PSDB, krijgt speciale aandacht. Parente, zo vindt Lula, startte de privatisering van strategische activiteiten. Erger: “Via een crimineel maneuver verminderde hij de productie van brandstoffen in de Braziliaanse raffinaderijen met 30%. Hierdoor lieten wij na om te produceren in reais om nadien te importeren in dollars”.

In de brief wordt ook de buitenlandse politiek van de regering Temer op de korrel genomen: “Gedurende twee jaar droegen de coupplegers van de PSDB Brazilië over aan de geopolitieke interesses van de Verenigde Staten, en dit gaat niet alleen over Petrobras. Maar hun beurt zal eindigen in oktober. De nieuwe regering zal paal en perk stellen aan de privatiseringen en de verkoop van het nationale patrimonium”, aldus Lula.

U vindt de volledige inhoud van de brief (Portugees) hier.

Foto: Marcelo Camargo - Agência Brasil

#BraziliëNieuwsOnline #MichelTemer #Petrobras #PedroParente #Lula #PSDB #JornaldoBrasil

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page