top of page
  • Observer

Lula breidt ploeg persraadgevers uit


Het is na zes maanden wel duidelijk dat de Braziliaanse president niet zelden improviseert bij zijn toespraken, en uitspraken doet die door velen gezien worden als blunders van formaat, zelfs wanneer hij het goed bedoelt. Deze week nog, in Kaapverdië, zei Lula dat de hulp aan Afrikaanse landen een manier is om de Afrikanen te vergoeden voor de periode dat zij uitgebuit werden als slaven in Brazilië: "Wij zijn het Afrikaanse continent enorm dankbaar voor alles wat er in ons land gedurende 350 jaren slavernij werd geproduceerd".


Naaste medewerkers wezen erop dat hij bedoelde dat Brazilië een historische schuld heeft bij Afrika, maar dat hij in de war raakte waardoor zijn woorden een andere betekenis kregen.


Onder druk van zijn eigen geallieerden en tegenstrevers besloot de president om de ploeg die verantwoordelijk is voor zijn toespraken te versterken. De raadgevers van Lula beweren dat de jongste uitschuivers hier niets mee te maken hebben, maar dat de uitbreiding een noodzaak is, in functie van de toename van het werk. De president zou zelf al geklaagd hebben over het gebrek aan voorbereiding van bepaalde agenda's. De versterking komt uit de ploeg die first lady Janja vertegenwoordigd bij de pers. Een van de namen die nu rechtstreeks voor Lula zal werken, is de journaliste Cristina Charão.


Igor Gielow schreef in maart van dit jaar in de krant Folha de São Paulo dat Lula nog steeds in de modus "podium" verkeert na zijn overwinning bij de verkiezingen van vorig jaar, ook al ligt het tijdperk van de politieke folklore weer in het verleden, waardoor bondgenoten en leden van de regering zich zorgen beginnen te maken.


De orale blunders van de president werden al enkele malen opgelijst in de pers, o.m hier.


CNN Brasil - G1 - Metrópoles


Foto boven: Lula bij zijn toespraak in Kaapverdië, naast president José Maria Neves. Foto: Ricardo Stuckert/PR


4 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page