top of page
  • Observer

Lula een jaar in de cel

Lula-Ric-Stuck

Het is vandaag precies een jaar geleden dat ex-president Lula opgesloten werd in een cel van het hoofdkwartier van de federale politie in Curitiba (Paraná), dit na zijn veroordeling en bevestiging plus verhoging van de straf door de rechtbank van tweede aanleg, wegens corruptie in de zaak van het triplex-appartement in Guarujá. De kans dat hij snel vrij komt is op dit moment niet erg groot.

De verdediging hoopt op een definitief oordeel door het hooggerechtshof STF (Supremo Tribunal Federal) over de kwestie of iemand daadwerkelijk mag opgesloten worden na een veroordeling in tweede instantie, maar die stemming werd uitgesteld door de voorzitter, Dias Toffoli. Lula, veroordeelt tot 12 jaren gevangenis, loopt het risico om minstens tot 2022 opgesloten te blijven indien het ‘Tribunal Regional Federal da 4a Região’ (tweede gerechtelijke instantie) de tweede veroordeling voor corruptie bevestigt, in de zaak van het buitenverblijf (sítio) van Atibaia (plaatsvervangende rechter Gabriela Hardt veroordeelde hem tot 12 jaren en 11 maanden opsluiting voor corruptie en witwassen van steekpenningen m.b.t. deze zaak, in februari van dit jaar).

Zijn advocaten berekenden hoelang het kan duren vooraleer Lula kan genieten van de progressieve strafregeling, maar de veroordelingen stapelen zich op en bereiken nu al een totaal van 25 jaren. De ex-president moet nog een jaar zitten om zijn straf te zien verminderen in de zaak van het triplex-appartement. De raadsheren menen dat de beste oplossing erin bestaat om huisarrest aan te vragen. Zijn leeftijd (73) en de ziekte (keelkanker) die enkele jaren geleden gediagnosticeerd en behandeld werd, zouden hierbij kunnen helpen, zo werd bevestigd.

Los-Fubangos

Lula zou in dat geval rustig kunnen leven in een andere sítio, eigendom van zijn familie, in São Bernardo do Campo, aan de oevers van de stuwdam Billings. Het gemeentebestuur gaf toelating om de werken te hervatten nadat die enkele jaren geleden een embargo opgelegd kregen. Het gaat om een terrein met een oppervlakte van 20.000 m2, inclusief een voetbalplein. De sítio (Los Fubangos), niet echt luxueus, werd door Lula en zijn overleden echtgenote Marisa aangekocht in de jaren negentig. Het gebruik stopte in 2004 op aanraden van het kabinet voor institutionele veiligheid en de sítio werd afgesloten.

Bron

Foto's: Reproductie Instituto Lula - Ricardo Stuckert

#SítioAtibaia #BraziliëNieuwsOnline #Triplex #SítioLosFubangos #Guarujá #DiasToffoli #GabrielaHardt #Lula #STF #SãoBernardodoCampo #Billings

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page